Svijet
0

Vanredna sjednica Generalne skupštine UN-a?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Muslimanske zemlje planiraju zatražiti od Generalne skupštine UN-a vanrednu sjednicu na kojoj bi se insistiralo na prekidu eskalacije nasilja u Gazi, izjavio je u ponedjeljak malezijski lider.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi izjavio je da će stalni predstavnik Malezije u UN-u održati rasprave s drugim zvaničnicima 57-člane Organizacije islamske konferencije (OIC) kako da na najbolji način insistiraju na takvoj sjednici.

"Nadam se da Sjedinjene Države i njihove saveznice neće omesti napore na održavanju vanredne sjednice Generalne skupštine", navela je državna novinska agencija Bernama Abdullahove riječi, prenosi AP.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica OIC-a objavili su saopćenje nakon sastanka u Saudijskoj Arabiji održanog tokom vikenda u kojem se navodi da sve muslimanske zemlje trebaju sarađivati s ostalim članicama UN-a u pozivu za vanrednom sjednicom Generalne skupštine pod motom "Jedinstveni za mir".

Američka ambasada u Kuala Lumupuru nije imala odmah komentara na Abdullahovu izjavu.

Sjedinjene Države su u subotu navečer blokirale usvajanje izjave Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa i izražava ozbiljnu zabrinutost eskalacijom nasilja, saopćili su diplomati iz Vijeća.

Izrael je poslao vojnike i tenkove u pojas Gaze u subotu nakon sedmicu dana zračnog bombardovanja.

Najmanje 512 Palestinaca je ubijeno i više od 2.500 je ranjeno od početka napada. Jedan izraelski vojnik je ubijen u kopnenom napadu. Izrael tvrdi da je pokrenuo ofanzivu kako bi zaustavio raketne napade iz pojasa Gaze pod vlašću Hamasa u kojima je ubijeno nekoliko Izraelaca.

U drugoj izjavi, Abdullah navodi da je izraelska kopnena ofanziva "čin totalnog rata koji međunarodna zajednica ne bi trebala tolerirati".

Abdullah je dodao da je odobrio slanje milion dolara vrijedne hitne humanitarne pomoći malezijske vlade za Palestince.