Svijet
0

Vanredna sjednica britanskog parlamenta zbog nemira

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron održat će u četvrtak vanrednu sjednicu parlamenta sazvanu zbog nasilja i pljački koji od subote potresaju britanske gradove.

Sjednica će početi u 12.30 sati po srednjoevropskom vremenu, a prvo će zasjedati donji, a zatim gornji dom, objavljeno je na web stranici britanskog parlamenta.

Cameron je u četvrtak održao i treći sastanak vladinog kriznog odbora COBRA na kojem je diskutirano o nasilju na ulicama uoči davanja saopćenja pred parlamentom o ovim nemirima.

Očekuje se da će Cameron u četvrtak saopćiti i detalje o pružanju finansijske pomoći za ljude koji su u neredima izgubili domove i radnje.

Ulice britanskih gradova prošle noći su u velikoj mjeri bile mirne, nakon četverodnevnog nasilja i pljački, zbog kojih su angažirane jake policijske snage, a Cameron upozorio da će se upotrijebiti sva potrebna sredstva kako bi se ponovo uspostavio mir.

U nasilju na britanskim ulicama život su izgubile četiri osobe, a zbog izazivanja nemira širom zemlje je uhapšeno više od 1.300 izgrednika.