{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vankuver - grad sa najboljim životnim uslovima na svijetu

S
28.5.2007. u 15:54
0
0
Vankuver - grad sa najboljim životnim uslovima na svijetu
0
Vankuver - grad sa najboljim životnim uslovima na svijetu
Vankuver
Vankuver je najbolje mjesto za život na svijetu, navodi se kao rezultat istraživanja analitičke organizacije Economist Intelligence Unit (EIU). EIU je rangirala 127 gradova prema kriterijima ličnog rizika, infrastrukture i dostupnosti roba i usluga.
Svi gradovi koji su visoko rangirani na ovoj listi su smješteni u Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Najgora mjesta za život su u Alžiru i Port Moresbi u Papua Novoj Gvineji, zbog toga što "mnogi aspekti svakodnevnog života predstavljaju izazove", objavio je EIU.

Kanadski gradovi su postigli dobre rezultate, kao i austrijski Beč, te švicarska Ženeva, zbog pretpostavke da ovi gradovi nemaju opasnost od terorističkih napada. Glavni razlozi nesigurnosti ljudi koji žive u tim gradovima su vezani za klimatske promjene.

U Latinskoj Americi, nijedan grad nema idealne uvjete za život, niti pada u kategoriju gradova sa ekstremno lošim životnim uvjetima, navodi EIU.

Urugvajski Montevideo, čileanski Santijago i argentinski Buenos Aires imaju najbolje uvjete u regiji. Kolumbijska Bogota i Venecuelanski Karakas su postigli najgore rezultate.

U Aziji, gradovi Japana, Južne Koreje, Singapura, Kine i Tajvana su postigli dobre rezultate, kao i glavne australijske metropole. Afrički gradovi i gradovi Srednjeg istoka su plasirani dosta loše, a EIU navodi velike opasnosti od terorizma koji su vezani za ove gradove, kao i ekonomsku u političku nestabilnost.

Neki od najgore plasiranih gradova su Harare u Zimbabveu i Lagos u Nigeriji.

Prvih deset gradova prema listi EIU-a su:

- Vankuver
- Melburn
- Beč
- Ženeva
- Pert
- Adelaida
- Sidnej
- Cirih
- Toronto
- Kalgari

Posljednjih deset su:

- Teheran
- Duala
- Harare
- Abiđan
- Pnom Pen
- Lagos
- Karači
- Daka
- Alžir
- Port Moresbi

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: