The Guardian
0

Vanjskopolitički izazov Baracka Obame

FENA
Sjedinjene Države i Izrael su stari prijatelji, ali susret Baracka Obame s novim desničarskim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, sljedećeg mjeseca u Washingtonu, mogao bi izazvati varnice, piše u utorak The Guardian.

Pristup rješavanju bliskoistočnih problema dugo nije bio toliko različit i prevladavanje aktuelnog jaza moglo bi dosad biti najveći vanjskopolitički izazov predsjednika Obame, konstatira list.

Novi izraelski premijer već je obavijestio Obaminog izaslanika Georgea Mitchella da je Izrael protiv stvaranje dviju država, što je jedan od temelja mirovnih nastojanja američkog predsjednika, da neće prestati s izgradnjom naselja na okupiranim teritorijima i da se neće povući s Golanske visoravni.

Neki analitičari vjeruju, nastavlja Guardian, da izraelski čelnik samo zauzima početni nepopustljiv stav, dok drugi kažu da je on uvjeren kako se mnoge arapske zemlje slažu s njim da je pitanje Irana, a ne Palestine, najveći problem Bliskog istoka.

Bilo kako bilo, otpor premijera Netanyahua osnovnim principima američke politike, kao što je dijalog s Teheranom i Damaskom i rješavanje palestinskog pitanja, itekako brine Washington, piše Guardian.