Bruxelles
0

Van Rompuy ima veću platu od Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spor oko visine plata zaposlenih u raznim odborima i službama Evropske unije doveo je i do prijetnji tužbom, javio je Radio Deusche Welle.

U službama EU tajnice imaju mjesečnu platu oko dvije i po hiljade eura, a šefovi odjeljenja i do 18.000 eura. Prvi predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, zarađuje više od američkog predsjednika Baracka Obame, naveo je njemački radio, ali nije iznio cifru. Američki predsjednik zarađuje oko 400.000 dolara godišnje, od čega mora da plati porez.

Planirano povećanje zarada od 3,7 posto za 44.000 činovnika EU izazvalo je nezadovoljstvo građana Unije, koje je s obzirom na sve veće javne dugove i nezaposlenost teško uvjeriti u neophodnost takvih poteza.

Vlade zemalja članica EU su u okviru Evropskog vijeća odlučile da činovnicima EU daju samo pola od onoga što su tražili, odnosno povišicu od 1,85 posto.

"Mislim da u ovom trenutku ne dolikuje da činovnici Evropske unije, odnosno zaposleni u evropskim institucijama, dobiju povećanje plate u visini od 3,7 posto. Po mom mišljenju, bio bi dobar znak ako bismo pokazali solidarnost", izjavio je poslanik Evropskog parlamenta, njemački političar iz Socijaldemokratske stranke, Jens Gayer.

"Evropska komisija, međutim, ne želi da se pomiri s odlukom Vijeća", izjavila glasnogovornica Pia Arenskilde, potrvdivši da je "EK-a odlučila da izađe pred sud i tamo na osnovu člana 263 zatraži da se povuče odluka Vijeća."

"Povišica od 3,7 posto nije dobijena pregovorima već predstavlja prosjek povećanja plata u javnoj službi u osam "starih" članica EU. Evropska komisija zato smatra da je pravo na njenoj strani", kaže Arenskilde.

"To nije pitanje na koje se politički može uticati. Sud mora da odluči o nečemu što Komisija smatra povredom pravila dogovornih između zemalja članica", objasnila je ona.