{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica

F
19.6.2007. u 15:20
0
0
Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica
0
Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica
Uoči Svjetskog dana izbjeglica, Rene van der Linden, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, ponovo je stavio u prvi plan izbjeglice i raseljene osobe s Balkana i potrebu da se nađe trajno rješenje za njih, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.
"Dvanest godina nakon ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i osam godina nakon oružanog sukoba na Kosovu, više od pola miliona izbjeglica i raseljenih osoba i dalje je ostalo na Balkanu. To su najranjiviji od ranjivih. To su starci bez porodične podrške, to su traumatizirane preživjele žrtve zločina, to su bolesni i hendikepirani, samohrane majke, ljudi iz nacionalnih manjina i oni kojima je potrebno da uđu u program zaštite svjedoka. Oni su uglavnom bili zaboravljeni i zanemareni, lokalni resursi i međunarodna humanitarna pomoć presušili su a nove izbjegličke krize širom svijetza izašle su u prvi plan", kazao je.

Van der Linden je ukazao pažnju na izvještaj o izbjeglicama i raseljenim osobama s Balkana o kojem će biti raspravljano u Skupštini 27. juna.

"Cilj ovog izvještaja je podsjetiti vlade na Balkanu na njihove odgovornosti prema izbjeglicama i raseljenim osobama. Međunarodni instrumenti ljudskih prava moraju se provesti, a posebna se zaštita mora pružiti nacionalnim manjinama, proces pomirenja mora se odlučno provoditi, počinioci ratnih zločina i međuetničkog nasilja moraju se krivično goniti a administrativne, pravosudne i policijske reforme moraju se provesti kako bi se stvorili uvjeti za dobrovoljni povratak u sigurnosti i dostojanstvu. Svjetski dan izbjeglica dobra je prilika da se podsjetimo kako je u interesu cijele Evrope da pomogne regiji Balkana da riješi pitanja prošlosti i ponudimo mu evropsku perspektiviu prosperitetne i mirne budućnosti", zaključio je Rene van der Linden, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: