{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica

F
19.6.2007. u 15:20
0
0
Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica
0
Van der Linden podsjetio na problem balkanskih izbjeglica
Uoči Svjetskog dana izbjeglica, Rene van der Linden, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, ponovo je stavio u prvi plan izbjeglice i raseljene osobe s Balkana i potrebu da se nađe trajno rješenje za njih, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.
"Dvanest godina nakon ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i osam godina nakon oružanog sukoba na Kosovu, više od pola miliona izbjeglica i raseljenih osoba i dalje je ostalo na Balkanu. To su najranjiviji od ranjivih. To su starci bez porodične podrške, to su traumatizirane preživjele žrtve zločina, to su bolesni i hendikepirani, samohrane majke, ljudi iz nacionalnih manjina i oni kojima je potrebno da uđu u program zaštite svjedoka. Oni su uglavnom bili zaboravljeni i zanemareni, lokalni resursi i međunarodna humanitarna pomoć presušili su a nove izbjegličke krize širom svijetza izašle su u prvi plan", kazao je.

Van der Linden je ukazao pažnju na izvještaj o izbjeglicama i raseljenim osobama s Balkana o kojem će biti raspravljano u Skupštini 27. juna.

"Cilj ovog izvještaja je podsjetiti vlade na Balkanu na njihove odgovornosti prema izbjeglicama i raseljenim osobama. Međunarodni instrumenti ljudskih prava moraju se provesti, a posebna se zaštita mora pružiti nacionalnim manjinama, proces pomirenja mora se odlučno provoditi, počinioci ratnih zločina i međuetničkog nasilja moraju se krivično goniti a administrativne, pravosudne i policijske reforme moraju se provesti kako bi se stvorili uvjeti za dobrovoljni povratak u sigurnosti i dostojanstvu. Svjetski dan izbjeglica dobra je prilika da se podsjetimo kako je u interesu cijele Evrope da pomogne regiji Balkana da riješi pitanja prošlosti i ponudimo mu evropsku perspektiviu prosperitetne i mirne budućnosti", zaključio je Rene van der Linden, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: