Svijet
0

Valovi manjeg cunamija pogodili Japan nakon zemljotresa u Pacifičkom okeanu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Valovi manjeg cunamija su u subotu pogodili sjeverne i istočne obale Japana, nakon velikog zemljotresa koji se desio u Pacifičkom okeanu.

Ovo je automatski proizvelo alarmantna upozorenja na mogući cunami u Japanu, Rusiji i Aljaski.

Pažljivo praćenje situacije je zabilježeno i u Guamu, Tajvanu, Filipinima i Havajima, otočnim područjima koji su bili pogođeni katastrofom koju je prije dvije godine uzrokovao zemljotres u Indijskom okeanu.

Tada su gigantski talasi odnijeli 230.000 života. Na Ogasawara otocima, 1.200 kilometara južno od Tokija, registrovani su talasi visine 40 centimetra, a na otoku Hokaido i na sjeveru Japana su uočeni manji talasi.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenim, niti o štetama.

Za 10.000 domaćinstava je prvobitno izdat nalog za evakuaciju, koji je vrlo brzo povučen.

Magnituda zemljotresa je bila 8,2°, što ga uvrštava u veće potrese. Epicentar zemljotresa je bio u sjevernom pacifiku, 525 kilometara sjevernoistočno od Kurilskih ostrva, a 1.710 kilometara sjevernoistočno od Tokija.

Isto područje je bilo pogođeno jakim zemljotresom u novembru, što je takođe uzrokovalo evakuacije i upozorenja na cunami, ali su veoma mali valovi stigli do obala Japana.

  1. godine, cunami uzrokovan zemljotresom magnitude 7,8° je ubio oko 200 osoba na otoku Okushiri, koji se nalazi u blizini jugozapadne obale Hokaida.