Vrhunac toplotnog vala
8

Valencija postavila novi temperaturni rekord u Španiji, građani poručili: Ljeto je užasno

FENA
Temperature u Španiji danima se ne spuštaju ispod 40 stepeni
Temperature u Španiji danima se ne spuštaju ispod 40 stepeni
Grad Valencija na jugoistoku Španije postavio je u četvrtak novi temperaturni rekord, dok je Španiju zahvatio treći toplotni val ovog ljeta.

Živa na termometru porasla je na 46,8 stepeni celzija na aerodromu u Valenciji, obarajući prethodni rekord od 43,4 stepena postavljen 6. jula 1986. godine, objavila je državna meteorološka agencija Aemet na društvenim mrežama.

Centar mediteranskog lučkog grada bio je prazniji nego inače jer su brojni ljudi ostajali u zatvorenom prostoru kako bi se sklonili od vrućine ili su pobjegli na selo ili na obližnje plaže.

Oni koji su ipak izašli napolje koristili su lepeze i suncobrane kako bi se zaštitili od užarenog sunca ili su se hladili vodom iz fontana.

"Ovo ljeto je bilo užasno, ne možemo živjeti u svom stanu", rekao je stanovnik Valencije Nazim Ali za AFPTV.

Lokalna vlada otvorila je klimatizirano sklonište kako bi beskućnicima omogućila da pobjegnu od vrućine i pristupe vodi, hrani i tuševima.

"Noću koristimo klima uređaj i ventilator. Tokom dana pokušavamo da napustimo kuću što kasnije možemo ako nemamo posla i odemo na plažu", rekao je Roberto Gimenez, drugi mještanin.

Rekord za najvišu temperaturu u Španiji, 47,6 stepeni celzija, registrovan je 14. augusta 2021. na Aemetovoj meteorološkoj stanici u La Rambli u južnoj provinciji Cordoba.

Očekuje se da će toplotni val koji pogađa većinu centralne, južne i istočne Španije popustiti u petak.

Naučnici tvrde da su toplotni valovi postali učestaliji zbog klimatskih promjena.

Kako globalne temperature rastu tokom vremena, predviđa se da će toplotni valovi postati češći i intenzivniji, a njihovi utjecaji sve rasprostranjeniji, prenosi AFP.