Svijet
42

Val opasnih vrelina širom Evrope: Temperature blizu rekordnih

Klix.ba
(Foto: EPA)
Milioni Evropljana upozoreni su da vode računa o zdravlju, te izbjegavaju izlazak vani u periodu kad je najtoplije, a turistima se preporučuje da izbjegavaju sunčanje na plažama kako bi spriječili dehidraciju i toplotne udare.

Uz uobičajene savjete da treba piti što više vode i koristiti losione sa visokim zaštitnim faktorom, djeci i starijima, koji su posebno ranjive kategorije, ukazuje se da se dodatno paze, a roditeljima da svoju djecu i ljubimce ne ostavljaju bez nadzora u automobilima. Svima koji putuju savjetuje se da, ukoliko je to moguće, prave česte pauze.

Opasne vreline, sa pet do deset stepeni iznad uobičajenih za ovo doba godine zadržat će se i sljedeće sedmice, navodi AccuWeather. Val vrućina utjecat će na milione ljudi od Španije, preko Njemačke, pa do Poljske.

U Parizu će tokom vikenda biti od 27 do 29 stepeni celzija, a ovaj petak najavljen je kao najtopliji dan u sedmici u Berlinu sa 36-38 stepeni, dakle vrlo blizu rekorda koji je u tom njemačkom gradu postavljen davnog 11. jula 1959. godine kada je zabilježena temperatura od 38,1 stepen.

Sedmica koja dolazi nevolje s vrelinama donijet će i Poljskkoj, a stanovnici Varšave u subotu bi mogli iskusiti najtopliji august sa 37 stepeni.

I u Španiji, Italiji i istočnoj Evropi trebaju se pripremiti za rekorde ili temperature vrlo bliske rekordnim, navodi ovaj meteo servis. Nekoliko dana ekstremnih vrelina osjetit će u gradovima poput Milana, Firence, Budimpešte i Praga, dok u Velikoj Britaniji neće biti tako alarmantno stanje.

Pojačan val toplote će sljedeće sedmice ponovo prostrujati sa sjeveroistoka Španije kroz veći dio Evrope i dovesti do ekstremnih temperatura u područjima od Francuske do Poljske, te u Italiji i na Balkanu.