Zvanični podaci
0

Val ekstremne vreline u Rusiji je odnio 11.000 života

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U Moskvi je tokom ljetnog vala vreline zabilježeno skoro 11.000 smrtnih slučajeva, objavili su zvaničnici navodeći da je stopa smrtnosti u glavnom ruskom gradu bila više nego dvostruko veća.

Samo u augustu umrlo je 15.016 osoba u gradu u kojem živi preko 10 miliona stanovnika. Prošle godine u istom periodu registrovano je 8.905 smrtnih slučajeva, što je povećanje za 6.111, kazala je gradska čelnica Evegenya Smirnova za AFP.

U julu je u Moskvi umrlo 4.842 ljudi više nego u julu 2009.

Procjenjuje se da je 10.935 smrtnih slučajeva povezano sa ekstremnom vrelinom i gustim smogom koji je u julu i augustu bio velika prijetnja zdravlju Moskovljana.

Ruske vlasti primile su brojne kritike zbog nedovoljno snažne reakcije u periodu kad je toksična mješavina smoga i dima obližnjih zapaljenih šumskih područja gušila građane.

Vladi će trebati mjeseci da sagleda ukupnu štetu nastalu ovom prirodnom katastrofom koja je uništila više od četvrtine usjeva u Rusiji, a nekoliko ekonomista izašlo je u javnost sa procjenama da će požari rusku ekonomiju ove godine koštati između sedam i 15 milijardi dolara.