Turistička atrakcija
0

Vakcinacija u Rio de Janeiru započela u podnožju statue Krista Iskupitelja

M. G.
U najvećem brazilskom gradu Rio de Janeiru danas je počela vakcinacija protiv koronavirusa vakcinom kineske kompanije Sinovac, a prve su vakcinisane dvije žene i to u podnožju najveće turističke atrakcije ovog grada - Statue Krista Iskupitelja.

Brazilske sanitarne vlasti po kratkom postupku su odobrile hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa, britansku AstraZeneca i kinesku Sinovac. Trenutno im je na raspolaganju samo kineska vakcina.

"Vakcinaciju započinjemo blagoslovom Krista Iskupitelja. Dulcineia da Silva Lopes, stara 59 godina, tehničarka njege u gradskoj bolnici Ronaldo Gazolla i Terezinha da Concei , stara 80 godina, bile su prve dvije osobe koje su primile vakcinu Sinovac u Rio de Janeiru", saopćeno je iz uprave Rio de Janeira.


Za sada građani primaju samo kinesku vakcinu pošto je ona jedina dostupna u Brazilu, a prvu vakcinu je primila medicinska sestra od 54 godine u Sao Paulu.

Vakcinacija u Brazilu, gde je gotovo 210 hiljada ljudi umrlo od koronavirusa, počela je prije dva dana. Ova zemlja ima na raspolaganju oko šest miliona doza kineske vakcine, a populaciju od preko 210 miliona stanovnika.