Napredak u liječenju
63

Vakcina bazirana na mRNA tehnologiji mogla bi pomoći u liječenju raka gušterače

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova vakcina razvijena je korištenjem iste tehnologije kao i BioNTech-Pfizer vakcina protiv covida-19 i potaknula je nadu za pronalazak lijeka za rak gušterače.

U ranim rezultatima ispitivanja vakcine koja koristi tehnologiju mRNA i dizajnirana je da spriječi povratak tumora nakon operacije, polovini vakcinisanih pacijenata rak se nije vratio u periodu od 18 mjeseci.

Vakcina koju su razvili naučnici koji rade s farmaceutskom kompanijom BioNTech i američkom tvrtkom Genentech, potaknula je nadu da će se konačno pronaći lijek za najsmrtonosniji obični rak koji odnosi živote 90 posto pacijenata unutar dvije godine od postavljanja dijagnoze.

Naučnici su pokazali da naturalizovana vakcina može istrenirati imunološki sistem da uništi ćelije povezane sa rakom gušterače.

Slično ispitivanje također je u toku za rak crijeva, a Moderna, još jedan proizvođač vakcine protiv covida, također razvija mNRA tretmane za rak i autoimuna stanja.

Ispitivanje raka gušterače u ranoj fazi uključivalo je 16 pacijenata, koji su nakon operacije uklanjanja tumora intravenozno dobili osam doza vakcine.

Vakcine su napravljene po narudžbi za svaku osobu koristeći genetski kod mRNA pronađen u njihovim tumorima kako bi naučili stanice da naprave protein koji će pokrenuti imunološki odgovor, prenosi Independent.