{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vaclav Klaus potpisao Lisabonski ugovor

F
3.11.2009. u 17:45
0
0
Vaclav Klaus potpisao Lisabonski ugovor
0
Vaclav Klaus potpisao Lisabonski ugovor
Foto: AP
Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao je u utorak Lisabonski ugovor, čime na snagu stupa plan EU za reviziju svojih institucija i sticanje veće uloge na svjetskoj sceni.
- Potpisao sam Lisabonski ugovor danas u 15 sati, rekao je Klaus.

On je posljednji lider zemalja EU koji je ratifikovao sporazum a njegov potpis, nakon što je češki Ustavni sud odbacio žalbu na taj dokument, znači da će blok koji ima 27 članica i skoro pola milijarde stanovnika dobiti prvog predsjednika i uticajnijeg stranog predstavnika.

Neposredno prije nego što je češki predsjednik stavio potpis na Ugovor predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je za bi Lisabonski ugovor mogao da stupi na snagu najranije u decembru ili januaru.

- Ovaj put je bio maraton pun prepreka, ali posljednja prepreka je sada otklonjena, rekao je Barroso.

Klaus po zakonu nije mogao da potpiše Lisabonski ugovor dok sud ne donese presudu o žalbi koju su uložili njegovi saveznici iz gornjeg doma parlamenta, Senata, tvrdeći da će ugovor narušiti suverenitet češke države.

Klaus je od samog početka bio protiv Lisabonskog ugovora zbog toga što je smatrao da bi njime EU bila pretvorena u naddržavu s vrlo malo demokratske kontrole.

Pošto su lideri EU prošle nedjelje pristali da Češka bude izuzeta iz Povelje o osnovim pravima, sadržane u Lisabonskom ugovoru, Klaus je kazao da se više neće protiviti potpisivanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: