Svijet
0

Vaclav Havel otpušten iz bolnice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši češki predsjednik Vaclav Havel otpušten je iz praške bolnice u četvrtak kako bi se oporavio od teške bolesti koja je uslijedila nakon operacije grla.

Havel je bio u bolnici više od dvije sedmice. Njegovo stanje je bilo "veoma kritično i veoma ozbiljno kao nikada prije", izjavio je u četvrtak vođa njegovog 14-članog medicinskog tima dr. Martin Holcat, prenio je AP.

Napuštajući bolnicu, Havel je zahvalio osoblju i svojoj supruzi Dagmar, koju je nazvao "svojim anđelom čuvarom".

Havel je bio disidentski dramski pisac kada je 1989. predvodio revoluciju u kojoj je mirno svrgnut komunizam i postao je te godine predsjednik Čehoslovačke. Nakon raspada zemlje na Češku i Slovačku, on je bio češki predsjednik do 2003.

Havel je bivši strastveni pušač i ima historiju respiratornih problema koji datiraju od godina provedenih u komunističkim zatvorima. On je u posljednjim godinama u više navrata bio liječen u bolnici.

Podvrgnut je 12. januara uspješnoj operaciji malog čira koji mu je otežavao gutanje i disanje. Dno njegovog desnog plućnog krila ostalo je, međutim, začepljeno.

Jan Betka, hirurg koji je uspješno operirao Havela, priznao je u četvrtak da je akutna upalna bolest koja je dovela do operacije bila "po život opasna".