Svijet
0

Uzrok tragedije na Kornatu najvjerovatnije eruptivni požar

FENA
Gorivo nije imalo nikakvu uzročno-posljedičnu vezu sa širenjem požara i stradavanjem trinaest vatrogasaca na otoku Kornatu, nego je tragediju, vjerovatno, izazvalo naglo jačanje požara, tzv. eruptivni požar - preliminarni su to rezultati istrage o kojima je danas izviješten hrvatski državni vrh na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na sjednici Vijeća, zatvorenoj za javnost, okupili su se predsjednici hrvatske države, Sabora i Vlade, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, kojima su predstavnici MUP-a i Državnog odvjetništva održali prezentaciju o poduzetim aktivnostima na utvrđivanju okolnosti nastanka požara i stradavanja vatrogasaca na Kornatu.

Nakon završetka sjednice prezentacija je održana i za novinare, kojima je ravnatelj policije Marijan Benko kazao da je do tragedije, u kojoj je poginulo jedanaest vatrogasaca a dvojica se još bore za život, vjerojatno došlo zbog "spleta nesretnih okolnosti".

Policijski vještak Andro Vrdoljak kazao je da je dosadašnjom istragom utvrđeno kako je trinaest vatrogasaca vjerojatno stradalo zbog tzv. eruptivnog požara, odnosno nagloga jačanja vatrene stihije u kotlini u kojoj su se tada nalazili. Izvijestio je da gorivo (benzin) nije imalo nikakvu uzročno-posljedičnu vezu sa širenjem požara niti stradavanjem vatrogasaca.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da je policija ispitala vatrogasca Franu Lučića, koji se nalazi na liječenju u splitskoj bolnici, a koji je izjavio da je požar preko vatrogasaca prešao "kao huk", u desetak sekundi, te da nisu stigli pobjeći.