Svijet
0

Uzrok tragedije ciparskog aviona nije terorizam

NINA
Nema nagovještaja terorizma ili sabotaže u jučerašnjoj nesreći ciparskog aviona u Grčkoj, u kojoj je poginulo 115 putnika i šest članova posade, izjavio je sinoć u Atini Theodoros Roussopoulos glasnogovornik grčke vlade.

Roussopoulos je službeno potvrdio informaciju medija da je Boeing 737 ciparske privatne kompanije Helios, koji je letio na relaciji Larnaka - Atina - Prag, zapravo bio "izvan kontrole", bez ikakve komunikacije s kontrolnim tornjem na tlu.

Piloti grčkih ratnih aviona F-16 koji su odmah po nestanku ciparske letjelice s radara uzletjeli kako bi je locirali i usmjerili prema atinskom aerodromu Eleftheros Venizelos, vidjeli su da je kopilot pao preko svog sjedišta, a da se pilot nije ni nalazio u kabini.

Sinoć je saopšteno da su u pilotskoj kabini također viđene dvije osobe koje su pokušavale uspostaviti kontrolu nad letjelicom, kao i da su primijećene aktivirane maske s kisikom. Iako je jedna od dvije crne kutije pronađena, teško je za sada ustanoviti jesu su li to bili članovi posade ili neko od putnika.

Mada službenih informacija još nema, sve je izvjesnije da je avionsku tragediju, do sada najveću u Grčkoj, izazvao kvar na uređaju za kontrolu pritiska i dovod kisika, što je, po svemu sudeći, dovelo do gušenja kako članova posade tako i putnika, znatno prije rušenja letjelice.

Inače, kasno poslije podne iz Larnake su u Atinu doputovali roditelji, članovi porodica i prijatelji nastradalih putnika, koji su na aerodromu Venizelos napali predstavnika kompanije Helios povicima "uboice", jer se u međuvremenu saznalo da je ovo u posljednje vrijeme bio treći, ali na žalost i kobni kvar na Boeingu 737.