Svijet
0

Uzrok avionske nesreće u Sibiru tehnički kvar

SRNA
Tragedija u Sibiru (Foto: AFP)
Tragedija u Sibiru (Foto: AFP)
Istražitelji vjeruju da je tehnički kvar najvjerovatnije uzrok nesreće ruskog aviona UTair ATR 27, koji se srušio u blizini zapadnog sibirskog grada Tjumena, rekao je portparol ruskog istražne komisije Vladimir Markin, javila je agencija RIA Novosti.

"Prema izjavama očevidaca dim se vidio iz motora aviona što podržava ovu verziju", rekao je on, dodajući da u prilog ide i ponašanje posade koja se vratila avion nazad u Tjumen odmah nakon polijetanja.

Avion ATR 72 srušio se oko tri kilometra od aerodroma Roščino kod Tjumena dok je pokušavao da prinudno sleti u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopšteno je iz  kompanije UTair. Najmanje 31 osoba je poginula, a 12 je hospitalizovano sa teškim povredama.

Analitičari analiziraju podatke sa crne kutije i uzorke goriva izuzete sa olupine, rekao je Markin. Razmatra se i mogućnost greške pilota ili kontrole leta.  Terorizam je odbačen kao opcija. 

Istražitelji su  zaplijenili dokumenta iz kompanije UTair, koja je zadužena za tehničku ispravnost aviona, rekao je Markin.

Očevidac je rekao da je vidio dim kako izlazi iz motora aviona dok je padao na zemlju u 5.50 sati po moskovskom vremenu.

Avion,  koji je proizvela francusko-italijanska kompanija ATR 1991. godine, izveo je prvi  let 1992.  godine  i imao je  35.000 sati leta. Letjelica je prošla potpuni remont  u Njemačkoj 2010., i redovonu kontrolu u Tjumenu prije dva mjeseca.