Svijet
0

Uzorci indonežanskog virusa H5N1 nisu mutirali

FENA
Uzorci virusa ptičije gripe koje je Indonezija u februaru poslala laboratoriju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nisu pokazali znake bilo kakve mutacije, objavilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Zanimljivo je kako Indonežani tvrde da su CDC-u poslali 12 uzoraka virusa, dok u CDC-u kažu da su primili 15 uzoraka uzetih od dvoje oboljelih, izvještava Reuters.

Bilo kako bilo, svjetskim stručnjacima je potrebno da imaju pristup i analiziraju uzorke virusa H5N1 da bi utvrdili eventualnu mutaciju, koja bi omogućila da se oboljenje lakše prenosi s čovjeka na čovjeka, odnosno da dođe do pandemija koja bi mogla usmrtiti milione ljudi.

Analiza uzoraka virusa ptičije gripe također je nužna za stvaranje i usavršavanje vakcina protiv te bolesti, koje bi u slučaju pandemije predstavljale glavno oružje.

To što virus H5N1 nije mutirao, znači da ptičija gripa u Indoneziji još uvijek predstavlja endemsku bolest živine i da se na čovjeka može teško prenijeti, gotovo isključivo kontaktom sa zaraženom peradi, izjavila je glasnogovornica indonežanskog ministarstva zdravlja.

Od 2003. ovaj virus je u 14 zemalja zarazio ukupno 368 ljudi, od kojih je umrlo 234 ili 64 posto. Indonezija je zemlja čije je stanovništvo ptičija gripa najteže pogodila budući da se njime zarazilo 129 ljudi, od kojih je 105 umrlo.

Istovremeno su od ptičije gripe ili zbog opasnosti da se on proširi uginule ili uništene na stotine miliona komada peradi od Azije, u kojoj se bolest prvo pojavila, preko Evrope, Bliskog istoka do Afrike.

Prije nego što je u februaru poslala svoje uzorke laboratoriju CDC-a, Indonezija to nije činila pola godine jer je bila u sporu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), tražeći garancije bogatih zemalja i farmaceutskih kompanija da će siromašnim zemljama biti dostupne raspoložive vakcine dobijene od njihovih uzoraka.

Svjetska zdravstvena organizacija je, inače, nedavno objavila da je na zahtjev zemalja u razvoju za većom transparentnošću u ovoj oblasti počela otkrivati podatke o tome kako i gdje koristi uzorke virusa ptičije gripe koji joj se dostavljaju.