Reagovala Bijela kuća
37

Uznemirujući prizori: Brutalno postupanje američke policije nad migrantima

B. R.
Brutalno postupanje američke policije (Foto: Screenshot YouTube Aljazeera)
Brutalno postupanje američke policije (Foto: Screenshot YouTube Aljazeera)
Prizori američkih graničnih policajaca na konjima koji koriste uzde kao bičeve u potjeri za migrantima uznemirili su svjetsku javnost. Reagovao je i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Ranije su objavljeni videosnimci na kojima se vide ovi uznemirujući događaji. Riječ je o migrantima iz Haitija, a koji su se zatekli u Teksasu.

Biden je poručio da je to užasno te da je potpuno posvećen da nadležni istraže ovaj događaj. Obratila se i glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

"Ne znam nikoga ko može gledati ovaj snimak, a da nema emocije. Važno je da ljudi znaju da to nije ono što mi jesmo", uvjerava Psaki.

Ponovila je da predsjednička administracija ovo ne podržava.

"To nije administracija predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris. Apsolutno ćemo nastaviti istraživati i utvrditi stvarne okolnosti ovog događaja", obećala je.

Iz Ministarstva sigurnosti saopćili su da će angažovati veći broj policajaca, jer je sve veći broj migranata.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi je također osudila postupanje policajaca. I ona je pozvala da se istraži ovaj slučaj, piše Bloomberg.

Na američkoj južnoj granici je migrantska kriza - 15.000 migranata i tražitelja azila iz srednje i južne Amerike čeka na ulazak u SAD.