Kina
0

Uzbuna zbog ptičije gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u srijedu upozorila građane na opasnost od ptičije gripe i zatvorila pijace peradi radi dezinfekcije u pokrajini Hebej kod Pekinga, javile su agencije.

U Pekingu je u utorak jedna žena umrla od ptičije gripe dok je u Vijetnamu od iste bolesti oboljela jedna petogodišnja djevojčica.

Ovo je prvi smrtni slučaj od ptičije gripe u gotovo godinu dana. Ukupan broj umrlih od ove bolesti u Kini ovim je porastao na 21.

Devetnaestogodišnja žena je umrla od virusa H5N1 nakon što je kupovala pačije meso na pijaci u gradu Yanjao u provinciji Hebej.

Prodaja peradi je odmah prekinuta a pijace su zatvorene radi dezinfekcije, prenio je Reuters.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da se izgleda radi o izoliranom slučaju.

"Zabrinjava nas svaki slučaj zaraženosti ljudi virusom H5N1, ali je ovo izgleda izoliran slučaj i ne mijenja našu dosadašnju procjenu rizika," saopćio je WHO.

Kineski ministar zdravlja Mao Kunan je rekao da će vlada pratiti situaciju s pojačanim intenzitetom. "Ove godine moramo pojačati praćenje prenošenja virusa ptičije gripa kod ljudi" izjavio je on, naveli su kineski mediji.

Prema podacima WHO-a, od ponovne pojave ptičije gripe u Aziji 2003. godine virusom H5N1 zaražen je 391, a umrlo 247 ljudi.