Svijet
0

Uzbuna zbog Medvedeva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kritičari ruske politike na Zapadu uzbunili su se nakon govora ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u srijedu kojim je najavio produženje predsjedničkog mandata na šest godina i postavljanje ruskih raketa kratkog dometa na evropsko tlo, u Kalinjingradu, kao i nove nuklearne rakete usmjerene na postrojenja američkog proturaketnog štita u istočnoj Evropi, piše The Guardian u četvrtak.

Podsjećajući da je predsjednik Medvedev u svom govoru naciji oštro napao Sjedinjene Države zbog "arogantnog kursa" i "unilateralizma", Guardian ocjenjuje da će prijetnje koje je Medvedev iznio u maniru haldnoratovske konfrontacije duž granica istočne Evrope vjerovatno biti među prvim vanjskopolitičkim glavoboljama Baracka Obame čija će administracija nastojati da poboljša odnose s Evropskom unijom.

Demokrati su u dilemi u vezi sa skupim evropskim odbrambenim planom administracije Georgea W. Busha, ali ako Obama odbaci taj projekt, izlaže se riziku da bude optužen za slabost i povlačenje pred ruskim siledžijskim ponašanjem, piše Guardian.