Libijski avioni na Malti
0

Uzbuna u italijanskim vojnim bazama

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Italija je danas proglasila uzbunu u svim vojnim vazduhoplovnim bazama nakon što su se dva libijska borbena aviona prizemljili na obližnju Maltu, prenijela je agencija ANSA.

Zvanični izvori rekli su da je "znatan broj" italijanskih ratnih brodova i helikoptera dobio naređenje da se premjesti na jug Italije. U izvještaju se ne navodi više detalja. Neimenovani izvori rekli su da je u bazama proglašen "najviši stepen uzbune".

Dva libijska borbena aviona i helikoptera tokom dana su se spustili na Maltu, evropsku zemlju koja je najbliža Libiji. Sedam osoba u ovim letjelicama pokazale su da posjeduju francusko državljanstvo.

Italijanski stručnjaci smatraju da bi mogao da uslijedi veliki talas migranata iz Libije ukoliko u toj zemlji nastane vakuum vlasti. Satelitska televizija Al Arabija prenijela je večeras da je u današnjim sukobima u Tripoliju, prema izjavama očevidaca, poginulo 160 ljudi, ali nije saopšteno više detalja.

Televizija Al Jazeera, sa sjedištem u Kataru, objavila je da libijska obavještajna služba stoji iza ometanja signala ove stanice širom regiona Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U izvještaju se navodi da veoma snažan signal za ometanje stiže iz zgrade libijske obavještajne službe južno od Tripolija. U Libiji i dalje nije moguće pristupiti internet stranici ove medijske kuće.

Apelima za prekid nasilja u Libiji pridružila se i Francuska, čija je šefica diplomatije rekla da Francuska, za razliku od ostalih zemalja, ne priprema evakuaciju svojih državljana iz Libije, jer nije uočeno agresivno ponašanje prema Francuzima ili ljudima sa zapada.