Svijet
0

Uvjerljiva pobjeda ANC na izborima u Južnoj Africi

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Dugo godina vladajuća južnoafrička stranka u petak je slavila uvjerljivu pobjedu na izborima, ostavljajući daleko iza sebe svoje najveće suparnike i ostvarujući cilj boljeg nastupa nego na prošlim izborima.

Afrički nacionalni kongres (ANC) pobijedio je na prvim izborima od ukidanja apartheida u 1994. i na dva glasanja koja su uslijedila za njima.

U 2004. stranka je osvojila 69,69 posato glasova na parlamentarnim izborima. Ako ANC ne uspije barem dostići taj procent u ovoj godini, to bi se smatralo porukom glasačima da žele vidjeti promjene u stranci.

Dvotrećinska većina dopušta ANC-u da ostvari velike bužetske planove, da ostavi parlament bez sporova ili da mijenja ustav, prenosi AP.

Predsjednik ANC-a Jacob Zuma je poručio pred nekoliko hiljada pristalica okupljenih u nakrcanoj ulici u centru Johhanesburga, u kojoj je stranačko sjedište, da skeptici koji su govorili da ANC neće dobiti 60 posto glasova "sada kažu 70 posto".

U petak ujutro preliminarni rezultati izbora održanih u srijedu na kojima je do sada prebrojano 12,63 miliona glasačkih listića pokazali su da Zumin ANC vodi sa 66,90 posto osvojenih glasova.

Parlament u Južnoj Africi bira predsjednika prostom većinom, što stavlja Zumu u poziciju da bude izabran za predsjednika kada novi saziv parlamenta bude glasao u maju.

Većinski bjelački Demokratski savez, sudeći po preliminarnim brojkama, osvojio je 15,91 posto glasova. Narodni kongres - koji je oformila otcijepljena frakcija ANC-a prošle godine - osvojio je 7,66 posto glasova po privremenim rezultatima.

Rekordnih 23 miliona Južnoafrikanaca registrovalo se za glasanje. Odziv od 77 posto zabilježen je u na onim glasačkim mjestima gdje je prebrojavanje dovršeno. Konačni rezultati očekuju se tokom dana.

Već u četvrtak navečer lideri i pristalice ANC-a plesali su i pili šampanjac u centru Johannesburga. Zuma je izjavio da je to samo zahvaljivanje ljudima koji su radili u predizbornoj kampanji, ali je to mnogo više nalikovalo pobjedničkom slavlju.

S uvjerljivom pobjedom Zuma preuzima na sebe veliku odgovornost - da ispuni očekivanja u vezi s promjenama među siromašnom crnom većinom. Rasploženje je, međutim, bilo slavljeničko u četvrtak a raspoloženi Zuma izazvao je oduševljene povike među svojim pristalicama kada je zaplesao s dvije plesačke grupe, usprkos svojim godinama (67).

ANC smatra Zumu prvim liderom koji može pokrenuti glasače nakon legendarnog Nelsona Mandele.

ANC je optuživan da je bio prespor u posljednjih 15 godina na poboljšavanju životnih uvjeta južnoafričke crnačke većine. Tokom predizborne kampanje ANC je isticao svoje obavezivanje na stvaranje snažnijeg sistema socijalne zaštite u zemlji od skoro 50 miliona ljudi pogođenih siromaštvom, nezaposlenošću i epidemijom AIDS-a.