Pet članica EU-a
0

Uveli telefonsku liniju za prijavu nestale djece 116-000

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedinstveni evropski telefonski broj 116-000 na koji se može prijaviti nestanak djeteta uvelo je pet država članica EU-a, a uskoro će proraditi u još dvije, saopćila je u srijedu Evropska komisija.

Broj je operativan u Grčkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Portugalu i Rumunjskoj, a uskoro će proraditi i u Belgiji te Slovačkoj, navodi Komisija, pozivajući ostale članice da ubrzaju njegovo uvođenje.

Prošle godine usluga se mogla koristiti samo u Mađarskoj.

"Dobra vijest je da broj za nestalu djecu funkcionira u Grčkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Portugalu i Rumunjskoj", kazala je evropska povjerenica za informacijsko društvo Viviane Reding, pozivajući ostale članice da uvedu tu uslugu.

"Osim pravne obveze (...) postoji i moralna prema roditeljima i djeci", kazala je.

U Mađarskoj naprimjer od uvođenja tog broja stručnjaci nevladine organizacije za pomoć djeci Kek Vonal mjesečno odgovore na 6.000 do 7.000 poziva.

Uvođenje još dvije slične usluge, broja 116-111 za djecu kojoj treba pomoć i 116-123 za emocionalnu podršku, također dobro napreduje, ističe EK.

Broj 116-111 operativan je u devet država članica (Češkoj, Njemačkoj, Danskoj, Estoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Slovačkoj), a uskoro će proraditi u još pet (Grčkoj, Finskoj, Irskoj, Latviji i Švedskoj).

Austrija je uvela 116-123, prenosi Hina, a uskoro će to učiniti i Njemačka, Švedska i Slovenija.