Vladimir Putin
0

"Uvažavanje historije čini Ruse jednim narodom"

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Odnos uvažavanja prema historiji čini stanovnike Rusije jednim narodom, izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin na međuregionalnoj konferenciji u Volgogradu, istovremeno čestitajući Dan pobjede, 9. maj.

"U svakoj ruskoj porodici ponose se herojima koji su prošli puteve fronta i donijeli veliku pobjedu", rekao je Putin, koji je uoči Dana pobjede posjetio grad-heroj, nekadašnji Staljingrad i memorijalni spomenik "Mamajev kurgan" gdje su sahranjeni ostaci više od 30.000 branilaca tog grada na Volgi.

Po njegovim riječima, "u historiji čovječanstva pobjeda 1945. godine ostaje pobjeda sovjetskog vojnika".

"To je bila bitka u ime otadžbine, za svoje ideale, za pravo da se govori svojim jezikom", rekao je Putin, prenosi Itar-Tass.

Putin je položio vjenac na vječni plamen u Sali ratne slave, na čijim su zidovima ovekovječena imena vojnika i oficira, poginulih u Staljingradskoj bici, koja je izmijenila tok Drugog svjetskog rata, rušeći mit o nepobjedivosti nacističke Njemačke.

Ruski premijer je položio vjenac i na grob sovjetskog maršala i dvostrukog heroja Vasilija Čujkova, komandanta 62. armije, koja se proslavila herojskom šestomjesečnom odbranom Staljingrada, gdje je razgovarao i s veteranima Drugog svjetskog rata.

Nekadašnji Sovjetski Savez pretrpio je najveće gubitke, i po zvaničnim ali još nepotpunim podacima, od 1941. do 1945. poginulo je približno 27 miliona ljudi dok su gubici Crvene armije iznosili 8.860.400 vojnika.