Tony Blair
0

'Utvrđen okvir sporazuma o prekidu vatre u Gazi'

FENA
Opći okvir sporazuma o prekidu vatre u pojasu Gaze je utvrđen i u toku je dogovaranje o detaljima, izjavio je u ponedjeljak u Kairu izaslanik bliskoistočnog kvarteta Tony Blair.

Bivši britanski premijer je kazao nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom da su razgovori u "osjetljivoj fazi" i da se odnose na pitanje borbe protiv aktivnosti krijumačerenja između Gaze i Egipta i otvaranja prolaza kroz palestinski teritorij na kojem je od 27. decembra u toku izraelska ofanziva.

Izaslanik kvarteta (UN, SAD, EU i Rusija) je kazao kako se nada da će primirje biti zaključeno narednih dana, javio je AFP.

U ponedjeljak se delegacija Hamasa koji kontrolira pojas Gaze drugi dan uzastopno sastala sa šefom egipatskih obavještajnih službi Omarom Sulejmanom kako bi se razgovaralo o mirovnom planu koji je izradio Egipat.

Jedan zvaničnik Hamasa je izjavio da je islamistički pokret odbacio neke aspekte ove inicijative za primirje koje će omogućiti dolazak humanitarne pomoći u pojas Gaze, izraelsko-palestinske pregovore i obnavljanje međupalestinskih pregovora.

Rezervni general Amos Gilad, glavni savjetnik ministra odbrane Ehuda Baraka, odgodio je posjetu Kairu planiranu za ponedjeljak.

Krijumčarenje oružja prema pojasu Gaze kroz tunele iskopane ispod granice s Egiptom kamen je spoticanja u pregovorima.

Egipat demantira da se oružje krijumčari kroz tunele i ocjenjuje da Izrael treba otvoriti prolaze na palestinskom teritoriju ako želi da krijumčarenje prestane.