Svijet
0

Utjecaj Stankovićevog bijega na odluke Tribunala u Haagu

BIRN/Sarajevo-x.com
Bjeg Radovana Stankovica, prvog optuženog kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uputio na procesuiranje u Sarajevo, za sada neće uticati na ostale slučajeve povjerene domaćem pravosuđu, rečeno je Justice Reportu iz Haga.

U haškom Tužilaštvu, koje je dalo preporuku za upućivanje Radovana Stankovića u Sarajevo, kažu da ne mogu špekulisati o tome koliko njegov bijeg može uticati na dalje odluke suda o upućivanju predmeta.

Ukoliko na snazi ostane odluka prvostepenog vijeća u Haagu, na dalje procesuiranje u Sarajevo uskoro bi mogli biti upućeni rođaci Milan i Sredoje Lukić, optuženi za zločine u Višegradu. Konačna odluka o njihovom upućivanju u BiH zavisi od Žalbenog vijeća, s obzirom da se Milan Lukić žalio na odluku vijeća.

„Prerano je reći da li će i na koji način ovo što se dogodilo uticati na Žalbeno vijeće pri donošenju konačne odluke o Milanu Lukiću“, rekao je za Justice Report Refik Hodžić, glasnogovorik Tribunala dodajući da u ovom trenutku MKSJ nema komentare na sve što se desilo jer je „potrebno da se podrobnije upoznamo sa svim detaljima“.

Izražavajući zabrinutost zbog bijega Radovana Stankovića iz zatvora u Foči, Olga Kavran glasnogovornica haškog Tužilaštva, kaže da se nadaju kako će trenutna situacija „uskoro biti riješena“.

„Mi smo zabrinuti što se tako nešto dogodilo i urgiramo domaće vlasti, i sve nadležne, prvo da što prije lociraju Stankovića, uhapse ga i vrate u zatvor, a potom i da istraže ko je odgovoran za njegov bijeg“, rekla je Kavran za Justice Report.

Radovan Stanković je bio prva osoba koja je u sklopu izlazne strategije Vijeća sigurnosti UN za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavijua (MKSJ) upućena u BiH na procesuiranje.

Nakon Stankovića, uz preporuku Tužilaštva, na dalje procesuiranje u Sarajevu su upućeni Gojko Janković (prvostepeno osuđen na 34 godine), Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević (suđenje u toku), Mitar Rašević i Savo Todović (suđenje u toku) i Paško Ljubičić (suđenje u toku). Nedavno je donešena odluka kojom je u Sarajevo upućen i Milan Trbić, te se njegov dolazak očekuje u narednih mjesec dana.