Svijet
14

Utjecaj El Nina: Sljedeće dvije godine vjerovatno najtoplije u historiji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sljedeće dvije godine mogle bi biti najtoplja zabilježena razdoblja u ljudskoj historiji, tvrde naučnici Meteorološkog instituta pri vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

Oni upozoravaju da bismo mogli vidjeti velike promjene zbog činjenice da povećani efekt staklene bašte kojeg proizvode ljudi dodatno pogoršava normalne prirodne procese.

Jedan od tih procesa jeste El Nino koji se polako ali sigurno razvija iznad Pacifika, a koji ima snagu da utječe na vremenske uslove širom planete. Povećanje svjetske temperature je samo jedna strana medalje, mada će se temperature u Evropi smanjiti tokom ljetnih mjeseci.

"Znamo da prirodni procesi utječu na globalnu temperaturu, ali visoke temperature koje smo vidjeli ove godine pokazuju kontinuirani efekt štetnih gasova koje proizvodi čovjek. Zbog pretpostavke da bi sljedeća godina mogla biti jednako topla, jasno je da se klima definitivno mijenja", rekao je Stephen Belcher, jedan od naučnika i direktor Centra Hadley pri Meteorološkom institutu.

El Nino se dešava kada se struje u Tihom okeanu preusmjere, a što je dio prirodnog ciklusa koji se dešava svakih pet godina. On ima moć da inače suhe predjele u tom dijelu svijeta pretvori u poplavljena područja, a da inače vlažan teren pretvori u pustinju.

Jedna od većih posljedica njegove pojave jeste povećanje globalne temperature, pored vjerovatno razornog nevremena koje se može očekivati na Filipinima, istočnoj Aziji i južnoj Africi.

Jedna od pozitivnih stvari koje će El Nino donijeti jeste vjerovatan kraj duge suše na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.