Posljedice požara
29

Utanjili živci migranata na otoku Lezbos, najmanje svađe mogu postati kobne

I. Č.
Nakon požara u najvećem grčkom migrantskom kampu Moria hiljade migranata pokušava preživjeti na ulicama Lezbosa. Nervoza raste, živci utanjili. Najmanji problemi mogu eskalirati. Mladić je, pred kamerama Welta, potezao nož na svoje supatnike zbog svađe oko deke.

Gotovo 13 hiljada migranata i izbjeglica prenoćilo u najnepovoljnijim uvjetima, što znači pod vedrim nebom, u improvizovanim šatorima. Vrijeme ih je poslužilo otkako je požar opustošio njihov migrantski kamp, javlja Welt.

Situaciju otežava nervoza, zbog koje čak i najmanji sporovi mogu imati tragične posljedice. Kamera njemačkog Welta snimila je svađu grupe mladića zbog deke, koja je rezultirala potezanjem noža. Policiji nije bilo ni traga.

Grčka policija je tokom požara postavila zapreke na cestama kako bi spriječila migrante da iz kampa odu u obližnje grčke gradove. Njihova jedina uloga je da spriječe migrante ukoliko se odluče da krenu dalje.

Reporter Welta javlja da su pored ceste izgrađeni improvizovani šatori i skloništa, ali da prvog dana ni toga nije bilo. U manjku su i sa hranom i vodom. Nepostojanje higijenskih uslova stvara im dodatnu nervozu.

Podsjećamo, 9. septembra je u požaru uništen najveći grčki migrantski kamp Moria na otoku Lezbos u Grčkoj.