UN
0

Usvojeni prijedlozi o reformi, SAD se distancirala

FENA
Foto: AFP/Handount-UN/File
Foto: AFP/Handount-UN/File
Učesnici trodnevne Konferencije Ujedinjenih nacija o globalnoj ekonomskoj krizi usvojili su prošle noći prijedloge o reformi svjetskog finansijskog sistema, ali Sjedinjene Američke Države su saopćile da UN nemaju ovlašćenja da narede promjene, javile su agencije.

Poslije više mjeseci pregovora, preko 140 članova Generalne skupštine UN-a usvojili su rezoluciju na 15 strana u kojoj je sadržan poziv za većim učešćem UN-a u donošenju globalne ekonomske politike, prenio je Reuters.

"Danas smo postigli globalni konsenzus o odgovoirma na krizu, odredili smo prioritetne akcije i definirali jasnu ulogu UN-a. To činimo u interesu svih nacija kako bi postigli sveobuhvatniji, pravedniji, izbalansiraniji i održiviji ekonoski razvoj koji će pomoći u suzbijanju siromaštva i nejednakosti", navodi se u dokumentu.

Kao što se i očekivalo, član delegacije SAD, pročitao je saopćenje u kojem se ta zemlja distancira od dijelova rezolucije, uključujći i one o reformi finansijskih tijela kao što su Svjetska banka i MMF.

Rezolucija, između ostalog, poziva i na veću zastupljenost zemalja u razvoju u MMF-u i Svjetskoj banci.