Evropska komisija
0

Usvojene preporuke za ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija usvojila je u srijedu preporuke da Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji od početka naredne godine budu ukinute vize za putovanja u zemlje EU.

To su novinarima u Bruxellesu saopćili potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe i unutaranje poslove Jacques Barrot i komesar Unije za proširenje Olli Rehn.

  • Ovo je historijski trenutak u našim odnosima s državama zapadnog Balkana, poručio je Barrot.

Formalni prijedlog upućen je na konsultacije Evropskom parlamentu i Vijeću ministara EU, koji bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donese konačnu odluku i predloži da Srbija bude stavljena na bijelu šengensku listu od 1. januara 2010. godine.

Poslije 17 godina, građanima Srbije od 1. januara iduće godine za putovanje u zemlje EU neće biti potrebne vize.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivice Dačić izjavio je da mu je evropski komesar Barrot uručio zvaničnu odluku Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

Dačić je, poslije sastanka s Barrotom, uoči konferencije za novinare na kojoj je objavljena preporuka komisije o viznoj liberalizaciji, najavio da će on i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević razgovarati i s komesarom za proširenje Ollijem Rehnom o daljim koracima na ispunjavanju mape puta.

  • Mi smo ubjeđeni da će odluka biti pozitivna, jer smo svih ovih mjeseci radili na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju i Srbija je učinila napredak, ocijenio je Dačić.

Po njegovim riječima, na Srbiji je sada da pokaže da je spremna da nastavi da provodi reforme, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrolu državne granice i administrativne linije, što zahtijeva saradnju s EULEX-om i UNMIK policijom.

Srpske vlasti će do konačne odluke o ukidanju viza morati da ispune i dodatne uslove, koji se navode u prijedlogu. Sve ovo provjeriće delegacija stručnjaka Evropske komisije, čiji je dolazak najavljen za oktobar.

Ukidanje viza neće važiti za osobe s Kosova, iako budu imale biometrijske pasoše. Ministar policije Ivica Dačić ranije je ocijenio da je evidentno da EK-a ima određene rezerve prema vladavini prava i kriminalu na Kosovu, ali da je to jednostrana odluka Evropske komisije.

  • Što se nas tiče, mi smatramo da svi građani Srbije treba da imaju to pravo. Svi će imati pravo na pasoše. Vidjećemo kakva će biti definitivna odluka EK, kaže Dačić.

Evropska komisija ovakvu odluku obrazlaže činjenicom da srpski MUP i druge vlasti nemaju pristupa kosovskoj teritoriji da bi provjerili podatke podnosilaca zahtijeva za nove pasoše. Kao ključni razlog navodi se spriječavanje ilegalne imigracije s Kosova, ali i opasnosti od širenja mreža organizovanog kriminala.

Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je prijedlog EK odlučujujući korak prema "bijelom šengenu".

  • Pala je vizna tamnica za građane Srbije, ali nema mjesta opuštanju. Moramo nastaviti reforme da bi naša zemlja bila sigurna, ali i zbog toga što je sljedeći korak nakon ulaska u EU, ulazak Srbije u šengenski prostor, rekao je Đelić na promociji časopisa "Izazovi evropskih integracija", čija je tema "Pravosuđe, unutrašnji poslovi i vizna liberalizacija".

On je dodao da je simbolično u utorak, na dan proslave francuskog nacionalnog praznika 14. jula, pada Bastilje, pala i vizna tamnica za građane Srbije, čime je, kako je naveo, načinjen izuzetno važan i odlučujući korak prema "bijelom šengenu".

Evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u utorak navečer da je Srbija spremna za vizne olakšice.

U intervjuu skopskoj televiziji A1 Solana je ovo rekao kao odgovor na pitanje da li je Srbija spremna za ublažavanje viznog režima ili se radi o kompenzaciji.

  • Srbija je spremna. Vize su samo tehničko pitanje. Srbija ispunjava uslove, isto kao i vaša zemlja (Makedonija)", rekao je Solana.

On je dodao da Srbija treba da riješi još nekoliko tehničkih problema po pitanju Kosova, ali i da se nada da poslije njegove posjete Beogradu "više neće biti problem s tim".

Upitan da li će kosovski Srbi moći da putuju u Evropsku uniju bez viza, Solana je odgovorio da će "tehnička pitanja o viznim olakšicama biti odlučivana prekosutra" i da će tada moći da odgovori na to pitanje.