Svijet
0

Usvojena rezolucija o univerzalnom moratoriju na smrtnu kaznu

FENA
Sveta Stolica veoma je zadovoljna što je Opća skupština Ujedinjenih naroda glasovanjem usvojila rezoluciju o univerzalnom moratoriju na smrtnu kaznu. Rezolucija je usvojena sa 104 glasa, 54 protiv i 29 suzdržanih.

U manjini su dakle države koje žele zadržati smrtnu kaznu, među njima su Kina, Iran, Pakistan, Irak, Sudan i Sjedinjene Američke Države. Sveta Stolice sada očekuje međunarodno zauzimanje za zaštitu ljudskoga života, počevši od začeća, to jest nevinoga života.

Komentirajući za Radio Vatikan usvojenu rezoluciju, nadbiskup Celestino Migliore, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, rekao je kako je Italija veoma zaslužna za usvajanje rezolucije.

Sveta je Stolica snažno podržala rezoluciju, jer ona predstavlja temeljni korak za otvaranje puno šire rasprave. Naše je stajalište jasno, smrtnu kaznu želimo uključiti u puno širi okvir promidžbe života, od začeća do prirodne smrti. Ovakvo shvaćanje mora još dozrijevati, učiniti dakle važne korake u poimanju čovjeka koje će se odnositi na svaki vidik i trenutak ljudske egzistencije – istaknuo je nadbiskup Migliore.