|

Usvojena rezolucija o proširenju EU

Usvojena rezolucija o proširenju EU
0
F
FENA
26.11.2009. u 17:51
4
komentara
0

dijeljenja
Usvojena rezolucija o proširenju EU Foto: Reuters
Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o proširenju Evropske unije, koju je pripremio Vanjskopolitički odbor EP-a i u kojoj se od Vijeća EU-a traži da bez odgađanja ratificira Prijelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.
Evropski parlament je također od Srbije zatražio punu suradnju s Haškim tribunalom (ICTY).

"Pozdravljamo izvješće glavnog tužitelja ICTY-a od 4. juna 2009. godine u kojem se navodi da je Srbija napravila dodatni napredak u saradnji sa sudom. Ističemo činjenicu da se procesi nastavljaju i pred Specijalnim većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu", dodaje se u rezoluciji.

Parlamentarci su pozdravili i potpisivanje policijskog protokola između Srbije i EULEX-a i pozvali Beograd da pojača svoju saradnju s evropskom misijom na Kosovu, prije svega u vezi s operacijama EULEX-a na sjeveru pokrajine.

Srbija se također poziva da "usvoji konstruktivan pristup koji bi za cilj imao ohrabrivanje aktivnog sudjelovanja srpske zajednice na Kosovu u kosovskim institucijama".

U rezoluciji se pozdravlja namjera Evropske komisije da ojača odnose s Kosovom, prenio je Tanjug.

"Očekujemo da se proces decentralizacije okonča do kraja godine kako bi se ispunili zahtjevi iz Ahtisaarijeva plana, osiguralo da svi građani Kosova, posebno srpska manjina, budu politički zastupljeni. Kosovske vlasti pozivamo da nastave napore u poboljšanju i garantiranju poštovanja prava manjina", navodi se u rezoluciji.

Zastupnici su pozdravili i činjenicu da je EULEX ostvario punu operativnu sposobnost, što će mu omogućiti ispunjavanje mandata u promicanju vladavine prava, javnog reda, sigurnosti i transparentnosti "diljem pokrajine i, kako se navodi," omogućiti integraciju Kosova u EU ako ispuni neophodne uvjete i zahtjeve ".

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je da je postignut "određeni napredak u domeni sigurnosti i osiguravanju granice, ali se izražava nezadovoljstvo malim napretkom na putu članstva u Uniji i izražava zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije u oba entiteta".

Pozdravlja se napredak Crne Gore i ističe "glatko provođenje nedavnih izbora", kao i solidan gospodarski uspjeh, usprkos svjetskoj finansijskoj krizi, a zemlja se poziva da nastavi napore u provedbi reformi.

Zastupnici su pozvali Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o kandidaturi Albanije i pozivaju vlasti u Tirani da nastave putem reformi kako bi bio ostvaren napredak ka članstvu u Uniji.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...