Evropski parlament
1

Usvojena rezolucija o boljoj zaštiti djece na internetu

FENA
Zastupnici Evropskog parlamenta izglasali su u utorak rezoluciju kojom traže bolju zaštitu djece na internetu.

Zemlje članice EU-a morale bi ojačati napore, kroz zakone, suradnju ili razmjenom dobrih praksi u borbi protiv ilegalnog ili štetnog sadržaja te osigurati da sadržaji koji se koriste budu manje rizični.

Svi mladi Evropljani u dobi od 9 do 16 godina koriste kompjutere za igru ili zadaće, a polovina onih između 11 i 16 godina kaže da im je lakše izraziti se online nego u stvarnom svijetu, pokazalo je istraživanje provedeno u zemljama članicama.

Djeca su pritom izložena raznim rizicima - nasilju, pornografiji ili uznemiravanju - za koje često njihovi roditelji ne znaju.

Zastupnici preporučuju da institucije i davatelji usluga na internetu ojačaju koordinaciju kako bi se olakšalo prijavljivanje ilegalnog sadržaja ili zlouporabe te da surađuju s policijom i pravosudnim sistemima za maloljetnike. Oni također naglašavaju potrebu jačanja suradnje s trećim zemljama kako bi se štetni sadržaj koji je stavljen na internet s njihovog teritorija mogao ubrzano ukloniti.

Parlament također podupire prihvaćanje tehnologija čiji je cilj spriječiti djeci pristup sadržaju koji je neprikladan za njihovu dob, poput instrumenata za roditeljsku kontrolu ili sustav provjere dobi.