Turski parlament
6

Usvojen zakon: Turske muftije postaju i matičari

Klix.ba
Turski parlament usvojio je zakon koji omogućava muftijama, vjerskim službenicima, da vrše građansko sklapanje braka na isti način kao što je to dozvoljeno državnim službenicima.
Vladajuća Partija pravde i razvoja (AK Partija) saopćila je da će novi zakon, koji je usvojen u srijedu, smanjiti broj neregistriranih brakova, prenosi Al Jazeera.

Kritičari, uključujući opozicione stranke i grupe za zaštitu prava žena, ovaj potez smatraju znakom slabljenja sekularizma i tvrde da će ova praksa povećati broj dječijih brakova.

"Željeli to ili ne… ovaj zakon je usvojen u parlamentu", kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice u odgovoru na proteste koje su protiv ovog zakona organizirale grupe za zaštitu ljudskih prava.

"Mi podržavamo registrirane, a ne neregistrirane brakove. Ovo će smanjiti broj neregistriranih brakova", kazao je Erdogan.

Prema turskom građanskom zakoniku, građansko sklapanje braka mogu vršiti gradski dužnosnici, seoski lideri i strane misije. Sada su i muftije uvrštene u ovu listu.

Taj zakonik precizira da u brak može stupiti osoba starija od 18 godina. Starost može biti smanjena na 17 ukoliko roditelji odobre ili sud odluči u specijalnim slučajevima. Novi zakon nije promijenio propis o starosnoj granici.



Pored građanskog sklapanja braka, u Turskoj se obavlja i vjersko vjenčanje.

Ti obredi, koje obavljaju imami, nisu ilegalni, ali im je do sada nedostajao obvezujući zakonski status.

Istanbulska advokatica Aydeniz Alishah Tuskan smatra da će ova praksa povećati broj maloljetničkih brakova.

Ona je također kazala da je novi zakon protivan članu 174. Ustava, u kojem se navodi da se brak treba sklapati pred sekularnim organima vlasti.