Svijet
0

Usvojen prvi globalni Sporazum o trgovini oružjem

SRNA
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv)
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv)
Generalna skupština UN usvojila je danas prvi globalni Sporazum o trgovini oružjem, sa 154 glasa "za", tri "protiv" i 23 suzdržana.

Iran, Sjeverna Koreja i Sirija pokušale su da blokiraju usvajanje Sporazuma.

Cilj Sporazuma je sprečavanje zloupotreba oružja protiv civila i da naoružanje dođe u ruke terorista i bandi.

Sporazum zabranjuje zemljama da izvoze konvencionalno naoružanje, ukoliko je na snazi embargo na oružje. Zabranjen je i izvoz oružja koje bi moglo biti upotrijebljeno za vršenje genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina ili terorizma.

Diplomate su gotovo deceniju radile na usaglašavanju niza principa za kontrolu protoka naoružanja.

Pokušaji postizanja saglasnosti prošle godine su propali, nakon što su SAD, a potom Rusija i Kina, saopštile da im je potrebno dodatno vrijeme za razmatranje spornih pitanja.

Prošle sedmice na konferenciji UN-a, na kojoj je iznijet nacrt Sporazuma, nije postignut konsenzus, zbog protivljenja Sirije, Irana i Sjeverne Koreje.

Iran je saopštio da je Sporazum pun propusta, a Sjeverna Koreja je smatrala da je neuravnotežen.

Nacrt je potom poslan generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu, od kojeg je zatraženo da podrži Sporazum i da ga iznese na glasanje pred Generalnu skupštinu.

Najveća lobistička grupacija u Americi za pravo na posjedovanje naoružanja NRA poručila je da će se u Senatu boriti protiv ratifikacije, iako su UN saopštile da Sporazum ne utječe na nacionalne zakone o oružju.