Evropski parlament
0

Usvojen prijedlog zakona o zabrani diskriminacije

FENA
Evropski parlament usvojio je u četvrtak prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovjesti u području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene zaštite i kupovine robe i usluga.
  • Uprkos očitim prednostima veće jednakosti u svim područjima društva, trebali su mjeseci teškog rada da se u Evropskom parlamentu osigura podrška za novi zakon, rekla je autorica izvještaja, holandska zastupnica Zelenih Kathalijne Buitenweg.

Mnogi zastupnici desnog centra bili su naime protiv prijedloga zakona smatrajući da će uzrokovati dodatna birokratska opterećenja. Direktiva se odnosi na područja kao što su bankarstvo, promet i zdravstvo, no odnosi između privatnih osoba koji nisu komercijalni ili profesionalni nisu uključeni, javile su u petak agencije.

Evropska unija zabranila je od 2000. te oblike diskriminacije na radnom mjestu, no pravna zaštita u području javnih usluga, kupnje ili korištenja komercijalnih usluga nije bila predviđena.

Vijeće EU-a direktivu će razmotriti u drugoj polovini godine. Da bi stupila na snagu, moraju je prihvatiti sve države članice EU-a.