Meksiko
0

Usvojen prijedlog zakona o posjedovanju male količine droge

SRNA
Meksički Kongres usvojio je prijedlog zakona kojim se dozvoljava posjedovanje male količine droge, tipa marihuane i metamfetamina, dok se predsjednik Felipe Kalderon bori protiv trgovaca drogom.

Prema novom zakonu može se posjedovati do pet grama marihuane, 500 miligrama kokaina i mala količina heroina i metamfetamina.

Donji dom   usvojio je ovaj prijedlog zakona kasno u četvrtak. Senat je već ranije odobrio ovaj zakon, a očekuje se da će ove sedmice Kalderon definitivno staviti svoj potpis.

Meksički Kongres usvojio je sličan prijedlog 2006. godine, ali je na njega uložio veto tadašnji predsjednik Vinsente Foks, nakon što je Vašington rekao da će usvajanje zakona imati kontraefekat.

SAD nedavno su snažnije podržale  vojnu akciju Meksika u borbi protiv kartela, u čijim je međusobnim obračunima ubijeno više od 2 000 ljudi ove godine, a nasilje se polako prebacuje preko granice.

Američki predsjednik Barak Obama pohvalio napore Kalderona u borbi protiv droge tokom posjete Meksiku i obećao više agenata i jače kontrole na granicama kako bi se suzbilo krijumčarenje oružjem i drogom.