SAD
0

Usvajanje stimulativnog paketa - pobjeda Obame

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki Senat je u utorak usvojio stimulativni paket vrijedan 838 milijardi dolara, što predstavlja značajnu pobjedu predsjednika Baracka Obame, koji pokušava oživiti posustalu američku privredu, izvještava Glas Amerike (VoA).

Za predložene ekonomske mjere glasao je 61 senator, među kojima samo tri republikanska, dok je 37 senatora glasalo protiv.

Dok je Senat usvajao ekonomski paket, predsjednik Obama je nastavio kampanju za pridobivanje podrške američkih građana za predložene mjere, koje će biti ozakonjene tek kad oba doma Kongresa usklade svoje verzije.

Nakon Indijane, Obama je u utorak održao skup u gradu Fort Myers, na Floridi, koji ima jedan od najvećih procenata zapljena kuća u zemlji i koji bi mogao pasti u još dublju recesiju ne bude li poduzeta neophodna akcija.

“Više ljudi će izgubiti svoje domove i zdravstveno osiguranje. I naša nacija će zapasti u krizu iz koje će, nakon određenog vremena, biti mnogo teže izaći. Zbog toga ne možemo više čekati”, naglasio je Obama.

Predsjednik je kritizirao jedan od glavnih argumenata Republikanske stranke protiv stimulativnog paketa – da predviđa previše troškova i premalo poreznih olakšica.

“Oni kažu da ne možemo sebu priuštiti poduzimanje tih mjera. Ali vi u Floridi znate da ne možemo sebi dozvoliti da to ne uradimo”, kazao je Obama.

Većina republikanskih zakonodavaca međutim ponavlja da je paket preskup. "Riječ je o milijardi dolara po stranici. Ne vjerujem da postoji konsenzus o tome kako treba utrošiti hiljadu milijardi dolara”, smatra senatorica iz Teksasa Kay Bailey Hutchinson.

Mnogi republikanci izvan Washingtona međutim podržavaju ekonomski plan nove administracije.

Ministar za finansije Timothy Geithner prethodno je objavio nove planove za stabilizaciju finansijskog sektora, kojima je predviđena reforma paketa usvojenog za vreme mandata bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Geithner je na konferenciji za novinare priznao da prethodni plan ne funkcionira: "Umjesto da bude katalizator oporavka, finansijski sistem radi protiv njega. Istovremeno, banke su zbog recesije pod sve većim pritiskom. To je opasna dinamika koju moramo zaustaviti.”

Novi plan za finansijsku stabilnost obuhvata nekoliko ključnih elemenata: testiranje banaka, kako bi se osiguralo da mogu da prežive prije nego što im vlada da više novca, ubacivanje do hiljade milijardi dolara na kreditno tržište, poticaj za privatne investitore da kupuju problematične fondove, kao i pomoć vlasnicima kuća, kojima prijeti zapljena, prenosi VoA.

"Veoma je važno da svaki Amerikanac razumije kako se borba za ekonomski oporavak mora voditi na dva fronta. Moramo pokrenuti otvaranje radnih mjesta i privatne investicije a kompanijama i porodicama omogućiti pristup kreditima”, kazao je ministar Geithner.

On je naglasio da će transparentnost i odgovornost biti osnova budućih napora i priznao da nova strategija zahtijeva novac, rizik i vrijeme.