Finski Alandski otoci
0

Ustupci za ratifikaciju Lisabonskog ugovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finski autonomni Alandski otoci zadali su glavobolju vladi u Helsinkiju tražeći određene ustupke u zamjenu za ratifikaciju Lisabonskog ugovora, pišu evropski mediji.

Lokalna vlada u glavnom gradu otočja Mariehamnu kazala je da će ratificirati Lisabonski ugovor samo ako joj Helsinki ispuni četiri zahtjeva, a glasanje lokalnog parlamenta koji ima 30 zastupnika očekuje se najesen.

Nadležna ministrica, bivša zastupnica Evropskog parlamenta Astrid Thors, posjetila je u ponedjeljak Alandske otoke, no ponudila je ustupak u samo jednom pitanju - Alandsko otočje dobit će neku vrstu prava da izrazi svoje mišljenje u EU-u.

Nije pristala na njihov zahtjev za zastupničko mjesto u Evropskom parlamentu, kao ni sudjelovanje u radu Vijeća ministara EU-a, niti ulogom u nadzoru nad poštivanjem načela supsidijarnosti, temeljnog evropskog načela kojim se želi osigurati djelotvorno donošenje odluka na razini što bližoj građanima.

Thors je ipak obećala da će biti pripremljen poseban "Alandski dokument" kako bi se riješio problem.

"Nadam se povijesnom rješenju između Alandskih otoka i Finske o odnosima s EU-om kako bi se zajamčilo da su alandska stajališta uzeta u obzir", kazala je.

Dokument je opisala kao "povijesni", dodajući da će on obavezati finsku vladu da "sluša alandska stajališta".

Iako Finska može ratificirati Lisabonski ugovor bez pristanka Alandskih otoka, Thors je kazala da bi to dovelo do "nejasne situacije".

"Finska mora pregovarati s EU-om o tome što da učini s Alandskim otocima", dodao je predstavnik finskog ministarstva pravosuđa, Sten Palmgren, prenijele je Hina.

Alandski otoci smješteni su na ulazu u Baltičko more, između Švedske i Finske, i autonomna su i demilitarizirana finska pokrajina u kojoj je službeni jezik švedski.

Kada je Finska 1995. postala članicom Evropske unije, za pristup Alandskih otoka trebao je pristanak lokalnog parlamenta. Nakon dva odvojena referenduma dogovoreno je da se odnose Alandskih otoka s EU-om regulira posebnim protokolom, koji je dio finskoga pristupnog sporazuma.