Svijet
13

Ustavni sud Španije suspendovao odluku Katalonije o secesiji

Anadolija
Novinari ispred zgrade Ustavnog suda Španije (Foto: EPA)
Novinari ispred zgrade Ustavnog suda Španije (Foto: EPA)
Ustavni sud Španije je danas suspendovao odluku autonomne pokrajine Katalonije o pokretanju formalnog procesa za odvajanje od Španije.

Ustavni sud je jednoglasno prihvatio žalbu koju je danas Vlada Španije podnijela Ustavnom sudu zbog poteza Parlamenta Katalonije u pravcu nezavisnosti.

Kako navode španski mediji, ovom odlukom suda je obustavljena odluku Katalonije o pokretanju formalnog procesa za odvajanje od Španije.

Vlada Španije je danas podnijela žalbu Ustavnom sudu zbog poteza Parlamenta Katalonije u pravcu nezavisnosti. Španski premijer Mariano Rajoy kazao je danas da je Vlada podnijela žalbu Ustavnom sudu kako bi bila spriječena namjera Parlamenta Katalonije u pravcu nezavisnosti pokrajine.

Inače, regionalni parlament Katalonije glasao je u ponedjeljak za početak rada na otcjepljenju te pokrajine sa ciljem da se formira katalonska republika u roku od 18 mjeseci.

Regionalna skupština Katalonije podržala je na sjednici ove sedmice odluku o pokretanju formalnog procesa za odvajanje od Španije. Regionalni katalonski parlament je sa 73 glasa podržao odluku kojom će Katalonija službeno započeti proces osamostaljenja od Kraljevine Španije. 63 poslanika su bila protiv.