{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ustavna reforma u Turskoj je hitna'

F
8.4.2009. u 13:26
0
5
'Ustavna reforma u Turskoj je hitna'
0
'Ustavna reforma u Turskoj je hitna'
Treba hitno izvršiti ustavnu reformu u Turskoj, ističe se u dokumentu Vijeća Evrope koji je u srijedu objavljen u Strasbourgu.
"Politička kriza od proljeća 2008. godine ukazala je na slabosti ustava iz 1982. godine i hitnost njegove toliko očekivane reforme", ocijenio je predsjednik komisije za praćenje pri Parlamentarnoj skupštini VE Ukrajinac Serhjy Holovaty.

"Turska politička scena ostaje podijeljena u klimi sumnjičavosti koja vlada između različitih političkih aktera, a posebno između vlade i njenih tradicionalno kemalističkih opozicionera", naglasio je ovaj parlamentarac.

On je podsjetio da su proteklu godnu obilježile različite političke krize povezane s pitanjem dozvole za nošenje marame na univerzitetu i sudsko gonjenje stranke na vlasti optužene za antisekularne aktivnosti.

"Veliki broj reformi koje je najavila vlada smatraju se a priori pokušajima potkopavanja temeljnih principa Republike Turske, a posebno principa sekularnosti", naveo je on.

Ştalni sukobi između opozicije i vlade su pokazali koliko nagomilavanje tužbi upućenih Ustavnom sudu "može biti opasno za demokratiju zemlje i spriječiti Tursku da napreduje u svojim reformama", konstatirao je on nakon posjete Ankari u novembru 2008.

Odvajanje nadležnosti i demokratsko funkcioniranje institucija u Turskoj su "bitni za modernizaciju turske države", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: