NATO
0

Uspostavljena kontrola na francuskim granicama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kontrola na francuskim granicama uspostavljena je u petak u Strasbourgu pred samit NATO-a koji se odražava 3. i 4. aprila u Strasbourgu, Kehlu i Baden-Badenu u Njemačkoj.

Počevši od petka u 12.00 sati pa do 5. aprila u isto vrijeme, provodit će se kontrola na svim francuskim unutarnjim granicama, kako bi sigurnost samita na koji dolazi 28 šefova država i vlada, među kojim i američki predsjednik Barack Obama, bila zagarantirana, preciziraju u saopćenju francuske vlasti.

Državljani zemalja članica Evropske unije koji prelaze ove granice treba da pokažu svoje osobne karte ili pasoše. Državljani drugih zemalja treba da pokažu pasoš s vizom i potvrde koji je cilj njihovog putovanja te imaju sredstva za svoje potrebe za vrijeme boravka u Francuskoj.

Ove privremene mjere, koje se isto tako primjenjuju na aerodromima, izuzetak su od principa slobodnog kretanja u Šengenskom prostoru, ali su u skladu sa sporazumima koji su zaključeni između Francuske i njenih evropskih partnera u slučaju vanrednog događaja.

Za vrijeme samita NATO-a koji će obilježiti 60. godišnjicu Atlantskog saveza, u organizaciji Francuske i Njemačke, Strasbourg će biti pretvoren u kamp podijeljen na zabranjene i zabarikadirane zone, kako bi se osigurala zaštita 3.000 članova delegacija i 4.000 novinara.