Svijet
0

Uspješno ispaljena balistička raketa s podmornice

FENA
Jutros je u okviru vježbi s atomske podmornice "Tula" ruske Sjeverne flote uspješno lansirana intekontinentalna balistička raketa, saopćio je načelnik pres-službe ruske ratne mornarice Igor Digalo.

Raketa je ispaljena iz voda Barencovog mora na Arktiku i pogodila planirani cilj na poligonu Kura na Kamčatki, na pacifičkoj obali Rusije. Raketa je isprobana u okviru provjere borbene gotovosti mornaričkih strateških snaga.

Mornarica nije saopćila koji tip rakete je ispaljen, a prema podacima dostupnim medijima "Tula" je opremljena raketom RSM-54 "plavetnilo" (po zapadnoj klasifikaciji "skiff"), proizvedenoj u državnom raketnom centru "Makejev" koji je jučer obilježio šest decenija rada.

Prema tvrdnji stručnjaka tog centra, u proizvodnji rakete RSM-54 dostignut je najviši tehnički nivo među modernim borbenim raketama instaliranim na kopnu i moru i korekcija leta po podacima navigacionih satelita. Ukaz o opremanju mornarice raketnim sistemom "plavetnilo" potpisao je ruski predsjednik Vladimir Putin početkom jula ove godine, a vojni stručnjaci tvrde da potencijal omogućuje "adekvatne odgovore na moguće izazove" do 2030. godine.