Služi doživotnu kaznu
24

Usmrtila trojicu, pokušala i četvrtog: Ko je japanska "Crna udovica' koja je ljubavnike ubijala cijanidom

B. T.
Ilustracijana CNN-a
Ilustracijana CNN-a
Chisako Kakehi (74), u Japanu poznata kao "Crna udovica", služi smrtnu kaznu zbog ubistva tri partnera i pokušaja ubistva četvrtog. Ubistva su započela 2007. godine, kada je imala 61 godinu, ali je izbjegavala pravdi do hapšenja 2014. godine.

Osuđena je 2017. , nakon jednog od najdužih suđenja u Japanu. Žalba na ukidanje presude nije uspjela u junu ove godine.

Sa 75 godina Isao Kakehi je bio dobrog zdravlja i zaljubljen. Bila je to 2013. godina, a on je započeo uzbudljivu novu vezu sa Chisako Kakehi, 67-godišnjom udovicom koju je upoznao preko japanske agencije za uspostavljanje veze.

U roku od dva mjeseca, par se vjenčao, preselio zajedno i započeo naizgled blažen život u gradu Muko u Kyotu, praveći kolače od riže za novogodišnje proslave. Ali Isao Kakehi nije dočekao novu godinu - 28. decembra postao je četvrta i posljednja žrtva japanske "Crne udovice".

"Koristila je agenciju za povezivanje kako bi se upoznala sa starijim žrtvama i otrovala ih nakon što su joj dali povjerenje. To je nemilosrdan zločin zasnovan na planiranoj i snažnoj ubilačkoj namjeri ", rekao je sudija u junskoj presudi, prema javnom servisu NHK, piše CNN.

Slučaj je prestravio Japan i ukazao na opasnosti koje vrebaju na internetu za starije samce. Takođe je dovelo do toga da se zemlja zapita zašto bi žena u godinama ubijala muškarce za koje se pretpostavljalo da ih voli.

Kako je sve počelo

O ženi koja je postala ozloglašena u Japanu, javno se malo zna. Rođena u jugozapadnoj japanskoj prefekturi Saga, radila u štampariji, a za prvog muža se udala 1969., kada je imala 23 godine, prema podacima CNN -ove podružnice Asahi News. Njihov brak trajao je 25 godina prije njegove smrti 1994. godine.

Do 2007. godine ušla je u vezu sa 78-godišnjim Toshiakijem Suehirom. Popodne 18. decembra 2007, Kakehi je ručala sa Suehirom i njegovom djecom. Suehiro je uzeo medicinske dodatke - što je olakšalo Kakehi da prerpakuje kapsulu cijanida u jednu od pilula i da mu je da, kaže se u presudi.

Manje od 15 minuta nakon ručka, Suehiro se onesvijestio na ulici. Kad je vozilo hitne pomoći stiglo, dahtao je i "bio je na rubu prestanka disanja", navodi se dalje u sudskoj presudi. Kakehi je otpratila Suehira u bolnicu - ali dala je sebi pseudonim "Hiraoka" kada je razgovarala sa osobljem hitne pomoći i Suehirovom porodicom.

U bolnici su ljekari otkrili da je bio blizu smrti nakon što je patio od unutrašnje gušenja. Suehiro je preživio - jedina od četiri Kakehijeve žrtve kojoj je to uspjelo - ali mu je ostalo "neizlječivo veća disfunkcija i oštećenje vida", navodi se u sudskoj presudi. Umro je godinu i pol kasnije od nepovezane bolesti.

Nekoliko godina kasnije, Kakehi je gledala svoju sljedeću žrtvu. Masanori Honda bio je u dobroj formi svojih 71 godinu. Do 2011. godine, njegov dijabetes je pao u "blagi status" i često je posjećivao sportske klubove, navodi se u presudi. On je takođe započeo vezu s Kakehi. Iako nije jasno kako su se upoznali niti koliko dugo su izlazili, par je prijateljima rekao kasnije te godine da se planiraju vjenčati.

Kako navodi CNN, 9. marta 2012 Honda je izgubio svijest dok je vozio motocikl. Manje od dva sata kasnije u bolnici, ljekari su potvrdili njegovu smrt. Dokazi su kasnije pokazali da Kakehi nije planirala proživjeti svoje godine s Hondom. Dva mjeseca prije njegove smrti, u januaru 2012., već je počela tajno izlaziti s drugim muškarcima preko agencije za sastanke.

Nisu ostali "zauvijek zajedno"

Minoru Hioki se u poznim godinama borio sa usamljenošću i recidivom raka pluća. No, do jula 2013. Vratio se u život: njegov je rak gotovo u potpunosti izliječen radioterapijom i "bio je dobrog zdravlja", navodi se u presudi.

Povrh svega, 75-godišnjak je imao novo romantično interesovanje. Do avgusta 2013. Hioki se posvetio Kakehi, napisavši joj u e -poruci da želi "zauvijek ostati zajedno". Bili su bliski, često su jeli zajedno i noćili jedno u drugom u kućama, navodi se u presudi. Njihovoj idiličnoj romansi došao je kraj 20. septembra kada je par izašao na večeru.

Godinama izbjegavala pravdu (Foto. Screenshoot)
Godinama izbjegavala pravdu (Foto. Screenshoot)

Hioki je, kao i drugi suprug Kakehi Suehiro, često uzimao suplemente za zdravlje u obliku pilula - pa joj je bilo lako dati mu pilulu sa cijanidom "pod krinkom zdrave hrane", navodi se u presudi. Upravo su završili s obrokom kada je Hioki izgubio svijest. Do dolaska hitne pomoći, on je "bolno disao i dahtao", prema presudi.

Uprkos tome što je znao da ima djecu i da se oporavio od raka, Kakehi je lagala elipu hitne pomoći tvrdeći da nema porodicu i da boluje od terminalnog raka pluća. Kada su ponudili postupak reanimacije, odbila je dozvolu da ga oživi. Umro je u roku od dva sata.

Bila sve odvažnija u gomilanju žrtava

Činilo se da je Kakehi bila sve odvažnija u gomilanju odnosa i žrtava. U novembru 2013., samo dva mjeseca nakon Hiokijeve smrti, već se udala za svoju sljedeću i posljednju metu - Isao Kakehi. I jedva mjesec dana nakon njihovog vjenčanja, počela je tajno izlaziti s drugim muškarcem, prema presudi.

Ali Isao Kakehi nije bio ništa mudriji i djelovao je entuzijastično. U razmjeni e -pošte i porukama rekao je novoj supruzi da želi "dati sve od sebe da uživa u svijetlom drugom životu i dugo poživi".

Nekoliko sedmica nakon vjenčanja, novopečeni supružnik je doživio kardiopulmonalni zastoj ubrzo nakon što je večerao kod kuće sa svojom novom ženom. Nazvala je hitnu pomoć koja ga je hitno odvezla u bolnicu - ali je umro samo sat kasnije. Njegova smrt pobudila je sumnju u Kakehin niz nesretnih ljubavnika, što je izazvalo policijsku istragu koja je brzo rasplela njenu mrežu prijevara.

Obdukcije su rijetke u Japanu

Obdukcije su rijetke u Japanu i obično se izvode samo ako postoji sumnja na prljavu igru - što je možda razlog zašto je smrt njenih bivših partnera u to vrijeme prošla uglavnom nezapaženo.

No, smrt Isaa Kakehija smatrana je dovoljno sumnjivom da opravda autopsiju, koja je otkrila smrtonosne količine iona cijanida u njegovom srcu, krvi i želucu, kao i eroziju u želucu. Nekoliko dana nakon njegove smrti, vlasti su u Kakehinom stanu pronašle pilule za suplemente i prazne kapsule - što ukazuje na to da je ispraznila zdravstvene dodatke i napunila ih cijanidom koji je samljeven u prah.

U avgustu 2014. istražitelji su otkrili su tragove u stanu Isaa Kakehija. Sakrivena u saksiji koju je njegova žena izbacila bila je plastična kesa u kojoj su bili tragovi cijanida.

Boja vrećice i njen sadržaj ukazuju na to da je cijanid zakopan nekoliko mjeseci - a ista vrsta plastične vrećice za zatvaranje sa zatvaračem pronađena je u Kakehinom stanu. Kakehi je cijanid nabavila zbog posla u štampariji.

Automobil s Chisako Kakehi napustio je policijsku stanicu 20. novembra 2014. godine u Muku u Japanu.Dva mjeseca kasnije, policija ju je uhapsila. Nakon višemjesečnih ispitivanja, Kakehi je na kraju priznala da je trovala Hondu, Hioki i Suehiro kapsulama s cijanidom.

Policija je također vjerovala da je Kakehi povezana s ubistvima četiri druga muškarca, povrh četvorice za koje se tereti - ali tužioci su na kraju odlučili da je ne optuže zbog nedovoljnih dokaza, prema NHK.

Četvorica muškaraca živjeli su u različitim gradovima, radili različite poslove i nisu imali međusobne veze - osim jedne stvari: svi su imali značajnu uštedu i imovinu. To ih je, u kombinaciji s kasnom dobi i slobodnim statusom, učinilo odličnom metom.

Procjenjuje se da je prevarama uzela milione

Asahi News procjenjuje da je Kakehi ukupno uzela oko 500 miliona jena (4,5 miliona dolara) od nasljedstva svojih partnera, dragocjenosti i druge imovine - prema nekim procjenama ta brojka iznosi čak 800 miliona jena (7,3 miliona dolara).

Njen slučaj s velikim publicitetom gurnuo je ljubavne prevare u žižu javnosti.

Japan ima još jednu drugu "Crnu udovicu" - Kanae Kijima (46), koja je takođe osuđena na smrt zbog ubistva trojice muškaraca koje je upoznala na web stranicama za sastanke 2009. godine.

Kakehi i Kijima nalaze se na smrtonosnom kraju spektra "ljubavnih prijevara" - vrste financijske prijevare koja se oslanja na stvaranje romantične veze sa žrtvom. Većina ne završi trovanjem ili ubistvom, a počinitelji često nestanu nakon što su njihove žrtve ispraznile novčanik.

Više od 32 miliona korisnika registrovano je u top 10 aplikacija za upoznavanje u zemlji.