WHO
0

Uslijedit će novi val svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan pozvala je u petak međunarodnu zajednicu da se pripremi za mogući drugi val svinjske gripe istakavši da će se vlade suočiti s potrebom nabavljanja vakcina.
  • Ne može se reći da li je najgore prošlo ili tek dolazi, izjavila je Chan na snimljenoj video poruci koja je prikazana na otvaranju trodnevnog simpozija u Pekingu o gripi u pacifičkoj Aziji, prenosi AFP.

  • Moramo se pripremiti za svako iznenađenje koje nam sprema ovaj novi kapriciozni virus, upornu i nepredvidivu mutaciju i mehanizam preživljavanja svijeta mikroba. Moramo se također pripremiti za drugi, a možda i treći val, kao što je to bilo i tokom prethodnih epidemija, kazala je Chan.

WHO je početkom sedmice saopćio da su zemlje sjeverne hemisfere naručile više od milijardu doza vakcina protiv gripe A(H1N1) od farmaceutskih laboratorija koje će ih moći snabdjeti samo s jednom ograničenom količinom početkom jeseni.

Ako izgleda da je epidemija dostigla vrhunac na južnoj hemisferi, Chan ocjenjuje da sjeverna hemisfera treba da pojača pripreme s približavanjem sezone gripa.

  • Kao i svaki virus gripe, H1N1 ima tu prednost što može da iznenadi, kazala je ona.

  • Mi smo u prednosti što imamo nauku i racionalno istraživanje, uz prikupljanje podataka, analizu i komunikacije, kazale je direktorica WHO-a.

Prema podacima WHO-a, virus gripe A(H1N1) usmrtio je 1.799 ljudi na planeti, većinom na američkom kontinentu, otkako se pojavio krajem marta.

WHO je 11. juna proglasio prvu pandemiju gripe u XXI stoljeću.

Slučajevi svinjske gripe potvrđeni su u 170 zemalja.