Svijet
0

Uskraćivanje informacija o žalbi na izručivanje Karadžića "dio strategije obrane"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U petak navečer novinari nisu mogli dobiti potvrdu o tome je li odvjetnik Radovana Karadžića uložio žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za predaju tog haškog optuženika Haškom sudu, jer je to "dio strategije obrane".

Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić ranije je najavio da će žalbu, o kojoj treba odlučiti izvanraspravno vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u roku od tri dana od njezinog primitka, predati u "najudaljenijoj pošti u Srbiji" neposredno prije isteka roka u petak navečer, ali novinari koji su ga pokušali kontaktirati u petak navečer ustanovili su tek da je isključio svoj mobilni telefon.

Odvjetnik Vujačić najavio je ranije agenciji Tanjug da javnosti neće potvrditi je li uložio žalbu na rješenje o izručenju svog branjenika, rekavši da je uskraćivanje informacija javnosti o tome "dio strategije obrane".

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ranije u petak je izjavio da očekuje da Karadžić Haškom sudu bude izručen najranije u ponedjeljak, 28. srpnja, upravo zbog toga što žalba poslana poštom može dovesti "do malog odlaganja postupka".

Žalba se, naime, može izjaviti ili na zapisnik kod nadležnog suda, ili poslati poštom do kraja zakonskog roka, što je teoretski u ponoć posljednjeg dana zakonskog roka. S obzirom na to da postoji samo jedna pošta u Beogradu koja radi do 22 sata, Karadžićev odvjetnik je svoju žalbu u toj pošti mogao poslati svoju žalbu, ili u nekoj od pošta u ostalim srbijanskim gradovima koje rade radnim danom do 20 sati.

Odvjetnik Vujačić je ranije ulaganje žalbe na rješenje o izručenju Radovana Karadžića obrazlagao činjenicom da želi da se izručenje što više odloži, kako bi njegovog branjenika mogla posjetiti obitelj, supruga i kćer iz Bosne i Hercegovine, kojima visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH Miroslav Lajčak još nije vratio oduzete putovnice.

Nakon što nadležni u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu zaprime žalbu na rješenje o izručenju, taj sud ima trodnevni rok za odluku o žalbi.

Odluka izvanraspravnog vijeća je konačna, na nju nije dozvoljena žalba, a konačnu odluku o izručenju potpisuje Ministarstvo pravosuđa Srbije.