Velika Britanija
0

Uskoro zabrana pušenja i u ličnim automobilima?

Sarajevo-x.com
BBC u srijedu prenosi vijest da britansko Ministarstvo zdravlja priprema prijedlog zakona po kojima će pušenje biti zabranjeno i u ličnim automobilima dok u njima borave djeca, a zakonom će možda pušenje biti zabranjeno i dok se u autu nalaze samo odrasle osobe.

Ako je u automobilima zabranjeno voziti djecu bez pojasa i sjedalice isto tako bi u autima trebalo biti zabranjeno i pušenje, stav je britanskih zdravstvenih radnika.

Profesor Terence Stephenson, dekan Kraljevskog sveučilišta za pedijatriju i zdravlje djece, glavni je pokretač ove incijative koja je već usvojena u provinciji New Brunswick u Kaliforniji, Južnoj Australiji i Kipru.

'Pasivno pušenje uzrokuje plućne infekcije, astmu i probleme sa sluhom, posebno kod djece. Budući da je automobil prostor s veoma malo zraka, posljedice pasivnog pušenja mogu biti još razornije po zdravlje. Pored dječjeg, pušenje u automobilu narušava i zdravlje odraslih, posebno nepušača', rekao je profesor Stevenson.

Ovaj prijedlog naišao je na veliko odobravanje antipušačkih organizacija, a predsjednica britanskog udruženja ASH (Action on Smoking and Health), Deborah Arnott izjavula je da bi pušenje u automobilu trebalo biti zabrenjeno u cjelini, ne samo dok u automobilu borave djeca.

'Dim jedne ispušene cigarete u autu čak i sa otvorenim prozorom u stražnjem dijelu automobila stvara visoku koncentraciju štetnih supstanci u zraku, kakvu inače imate u zadimljenom noćnom klubu gdje se ispuši mnogo više cigareta', tvrdi Arnottova.

Dok se u Velikoj Britaniji i drugim zemljama svijeta razmatra o ovakvim zakonima, u BiH još nema naznaka niti da će pušenje biti zabranjeno na javnim mjestima kao što je to postala praksa u većini evropskih zemalja, pa čak u i susjednoj Hrvatskoj.