Lulzim Basha
0

'Uskoro vizna liberalizacija i za Albaniju'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar unutarnjih poslova Albanije Lulzim Basha izjavio je u utorak da će i Albanija ubrzo biti uključena u bezvizni režim Evropske unije, pošto je ispunila ogroman dio svojih obaveza, a Evropska komisija je potvrdila spremnost EU da ubrza viznu liberalizaciju za tu državu.
  • Albanija je ostvarila izuzetan napredak, što pokazuje i insistiranje ministara unutarnjih poslova EU (na sastanku u Bruxelelsu) da se ubrza proces ukidanja viza za Albance, izjavio je Basha u intervjuu za albansku televiziju.

Basha je rekao da je odluka Vijeća ministara pravde i unutarnjih poslova EU o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije "dobra vijest i za Albaniju", prenijela je albanska novinska agencija ATA.

  • To je veoma dobra vijest za Albaniju jer dokazuje kredibilitet procesa, kao i da će ubrzo nakon verifikacije napretka, koji su već ocijenili Evropski parlament, Komisija i zemlje članice EU, Albaniji biti ukinute vize, kao što je albanski premijer Sali Berisha rekao, u toku prvih šest mjeseci naredne godine, rekao je Basha. On je dodao da vjeruje da će se taj proces odvijati mnogo brže.

Basha je rekao da su evropski ministri unutarnjih poslova svjesni činjenice da je u Albaniji za šest mjeseci izdato 300.000 biometrijskih pasoša, a da su na granicama postavljeni sistemi za kontrolu u skladu s "mapom puta" i drugim sistemima sigurnosti po evropskim standardima.