Svijet
24

Uskoro referendum: Ovo su prijedlozi za novu zastavu Novog Zelanda

Klix.ba
Nezavisna komisija ima zadatak da od 40 predloženih zastava Novog Zelanda izabere četiri najbolja dizajna koji će se naći na referendumu.

Zastave su mogli predložiti svi građani države, a priloženo je više od 10.000 prijedloga. Šesnaest članova Komisije za zastave u ponedjeljak je odredilo 40 najboljih, a ubrzo će biti izabrana četiri dizajna koja će se naći na referendumu krajem 2015. godine.

Pored velikog broja simbola, Komisija je očigledno preferirala motive Južnog krsta, Srebrene paprati i spiralnog "korua".

Kako tvrde državni zvaničnici, alternativna zastava trebala bi simbolizirati Novi Zeland, slaviti naciju kao progresivnu zajednicu povezanu s prirodom, a koja ujedno ne zaboravlja vezu sa prošlošću niti stremljenje ka budućnosti.

Nakon prvog referenduma u kojem će biti izabrana najbolja alternativna zastava države, u martu 2016. bit će održano drugo glasanje u kojem će se građani izjasniti o tome da li sadašnju zastavu žele zamijeniti novom.

Trenutna zastava Novog Zelanda neodoljivo podsjeća na zastavu Australije, a rezultat je kombinacije zastave Velike Britanije i sazviježđa Južnog krsta usvojene 1902. godine.